Agenţia Europeană pentru Mediu (EEA) a publicat miercuri după-amiază un nou raport, care demostrează că vremea extremă a produs în ultimele trei decenii pagube în valoare de până la 393 de milioane de euro şi a ucis 85.000 de persoane doar în statele Europei. De asemenea, raportul atrage atenţia că condiţiile meteorologice se înrăutăţesc de la an la an din cauza încălzirii globale, transmite The Independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentul atrage atenţia asupra impactului pe care îl are încălzirea globală asupra Europei. Doar impactul vremei extreme asupra economiei a crescut cu mai bine de 80% în ultimii 30 de ani.

În anii '80, daunele provocate anual de vremea extremă ajungeau la 7,6 miliarde de euro, dar în anii 2000 această sumă a crescut semnificativ la 13,7 miliarde de euro. Per total, valoarea pagubelor materiale produse în perioada 1980-2013 de către vremea extremă ajunge la 393 de miliarde de euro.

De asemenea, până la 75.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele trei decenii din cauza valurilor de căldură, 4.400 din cauza inundaţiilor, 3.300 de oameni au căzut victime furtunilor, iar alte 3.000 de persoane au murit din cauza secetelor, incendiilor forestiere şi a gerului.

O consecinţă neaşteptată a încălzirii globale a dus la răcirea vremii în mai multe părţi din Europa. De asemenea, cercetătorii au descoperit o încetinire considerabilă a circuitului apei în regiune, ceea ce a dus la dezvoltarea unor bucle uriaşe care transportă aerul cald din sud şi până în zona artică, în vreme ce aerul rece circulă în direcţia opusă şi răceşte prea tare vremea din Europa. Din acest motiv, cercetătorii preferă să utilizeze termenul de shimbare climatică.

EEA şi-a exprimat îngrijorarea că aceste pagubele materiale şi umane ar putea să fie atribuite schimbării climatice provocată activitatea omului.

De asemenea, vremea riscă să se înrăutăţească în timp ce temperaturile globale continuă să crească pe traiectoria stabilită de cercetători.

”Schimbarea climatică va continua pentru multe decenii. Dimensiunea pe care o va lua schimbarea climatică în viitor va depinde de eficienţa implementării unor acorduri globale pentru a tăia considerabil emisiile de gaze de seră, dar trebuie să asigurăm şi adaptarea corectă a strategiilor şi politicilor pentru a reduce riscul pe care îl prezintă extremele climatice proiectate în acest moment”, a declarat directorul executiv al EEA, Hans Bruyninckx.

Documentul atrage atenţia că schimbarea climatică va continua pe scală globală şi va produce noi recorduri pentru temperaturile medii înregistrate şi pentru nivelul mării. În vreme ce, masa de gheaţă se va reduce în zona artică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.