Preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat miercuri că Rusia nu va folosi armele nucleare în războiul din Ucraina, ci doar ”ca răspuns” la orice atac inamic pe teritoriul său, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am considerat armele de distrugere în masă, armele nucleare, ca un mijloc de apărare. (Folosirea lor) este construită în jurul a ceea ce se numeşte atacul de răzbunare: dacă suntem atacaţi, atacăm drept răspuns”, a spus Putin în timpul unui discurs televizat susţinut în cadrul reuniunii Consiliului pentru Societatea Civilă şi Drepturile Omului, o adunare pro-Kremlin.

Vladimir Putin a recunoscut, de asemenea, că războiul din Ucraina este ”lung”, şi s-a lăudat cu ”rezultate semnificative” ale acestuia, făcând  referire la anexarea pretinsă a patru regiuni ucrainene.

”Desigur, este un proces îndelungat”, a spus Putin.

Ofensiva lansată în februarie trebuia să se încheie cu o victorie fulgerătoare a Rusiei, dar armata ucraineană, căreia statele occidentale i-au furnizat constant arme, a obligat Rusia să renunţe în primăvară tentativa de cucerire a Kievul, iar în toamnă Moscova a fost nevoită să se retragă din alte câteva regiuni.


Răspunzând unuia dintre interlocutorii săi, Vladimir Putin a remarcat miercuri că ”apariţia de noi teritorii” a fost un ”rezultat semnificativ pentru Rusia”.

”Marea Azov a devenit o mare interioară, acesta este un lucru serios”, a proclamat el, referindu-se la marea care se învecinează cu Rusia şi cu sud-estul Ucrainei, al cărei întreg ţărm este controlat în prezent de Moscova.

De asemenea, Putin a făcut referire la cele patru regiuni ucrainene despre care a pretins că au fost anexate la sfârşitul lunii septembrie, deşi Rusia le controlează doar parţial, iar pe câmpul de luptă se dau lupte aprige între cele două părţi beligerante.

În luna decembrie, armata rusă a fost nevoită chiar să se retragă din Herson, capitala regiunii omonime pe care Moscova o consideră a ei.

Kremlinul a negat întotdeauna că ofensiva sa împotriva Ucrainei are drept scop cucerirea de noi teritorii, pretinzând că vrea să apere populaţiile de limbă rusă şi să pună capăt alianţei dintre Kiev şi Occident.

150.000 DE REZERVIŞTI MOBILIZAŢI SUNT ÎN PREZENT DISLOCAŢI ÎN UCRAINA

În cadrul aceleiaşi întâlniri prin videoconferinţă, Putin a adus în discuţie şi mobilizarea a 300.000 de rezervişti civili, menţionând că doar jumătate au fost dislocaţi imediat în Ucraina.

”Din cei 300.000 de luptători ai noştri mobilizaţi, oamenii noştri, apărătorii Patriei noastre, 150.000 se află în zona de operaţiuni”, a spus liderul rus, adăugând că 77.000 sunt angrenaţi direct în luptă, iar restul sunt încă în curs de pregătire în Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.