Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că operaţiunea militară din Ucraina are un avânt pozitiv şi că speră că soldaţii săi vor obţine mai multe victorii, după ce Rusia a revendicat controlul asupra oraşului minier de sare Soledar, din estul Ucrainei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Invadarea Ucrainei de către Rusia, în 24 februarie, a declanşat unul dintre cele mai mortale conflicte europene de după Al Doilea Război Mondial şi cea mai mare confruntare între Moscova şi Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962.

Rusia a declarat vineri că forţele sale au preluat controlul asupra Soledarului, un succes rar pentru Moscova după luni de înfrângeri pe câmpul de luptă.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Dinamica este pozitivă. Totul se dezvoltă în cadrul planului Ministerului Apărării şi al Statului Major. Şi sper că luptătorii noştri ne vor mulţumi şi mai mult cu rezultatele luptei lor”, a spus Putin pentru televiziunea de stat Rossiya 1, când a fost întrebat despre cucerirea Soledar.

Putin consideră acum războiul din Ucraina ca pe o bătălie existenţială cu un Occident agresiv şi arogant şi a afirmat că Rusia va folosi toate mijloacele disponibile pentru a se proteja pe sine şi poporul său împotriva oricărui agresor.

Statele Unite şi aliaţii săi au condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia ca o acaparare imperială de teritoriu, în timp ce Ucraina a promis că va lupta până când ultimul soldat rus va fi expulzat de pe teritoriul său.

Un guvernator regional din Ucraina a declarat sâmbătă că forţele ucrainene încă luptă pentru a păstra controlul asupra Soledar.

Institutul pentru Studiul Războiului din Washington a declarat că este foarte puţin probabil ca forţele ucrainene să mai deţină poziţii în interiorul Soledar.

Reuters nu a putut verifica imediat situaţia din Soledar.

Niciuna dintre părţi nu publică cifre actualizate cu privire la numărul morţilor din război.

ECONOMIA RUSĂ

Deşi Occidentul a impus Rusiei ceea ce spune că sunt sancţiuni fără precedent din cauza războiului din Ucraina, economia celui mai mare producător mondial de resurse naturale a dat dovadă de rezistenţă.

Putin spune că Rusia se îndepărtează acum de Occident şi va face comerţ cu puteri asiatice precum China şi India.

”Situaţia din economie este stabilă. Mult mai bine decât nu doar ceea ce au prezis adversarii noştri, ci şi ceea ce prognozăm noi”, a declarat Putin.

Preşedintele rus a spus că şomajul este un indicator cheie.

"Şomajul este la un minim istoric. Inflaţia este mai mică decât erau aşteptările şi are, cel mai important, o tendinţă descendentă."

Economia Rusiei s-a contractat în 2022 sub greutatea sancţiunilor, dar mult mai puţin decât colapsul preconizat de mulţi economişti. Multe sectoare precum aviaţia şi industria auto au fost grav afectate, iar unii economişti spun că creşterea producţiei de arme a amortizat contracţia.

Guvernul rus estimează că economia de 2.100 miliarde de dolari se va contracta cu 0,8% în 2023.

Bugetul Rusiei pentru 2023 se bazează pe un preţ al petrolului Ural de aproximativ 70,1 dolari pe baril, deşi principalul tip de petrol al Rusiei este tranzacţionat în prezent la sub 50 de dolari pe baril.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.