Preşedintele iranian Hassan Rohani, aflat în căutare de parteneriate economice pentru a contracara sancţiuni americane, se află miercuri la Viena, unde a încheiat acordul istoric - în prezent ameninţat - cu privire la progamul nuclear al ţării sale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această vizită, considerată ”de o importanţă capitală” de Teheran în cooperarea dintre Republica islamică şi Europa, după retragerea americană din acord, este umbrită de recenta arestare a unui diplomat de la Ambasada Iranului în capitala austriacă, suspectat că este implicat într-un plan de atentat.

Cu câteva ore înainte de a-l primi pe Rohani, Viena l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul iranian în ţară şi a anunţat că Austria îi va retrage statul de diplomat agentului respectiv.

Acesta din urmă, arestat sâmbătă în Germania, ar putea să fie extrădat în curând către Belgia, de unde sunt coordonate investigaţiile cu privire la planul de atentat, a anunţat Parchetul din Bamberg, în sudul Germaniei, citat de DPA.

Din cauza presupusei comiteri a unei infracţiuni în altă ţară decât cea în care se află în post, imunitatea sa diplomatică nu poate fi invocată, au declarat mai multe surse pentru AFP.

Aceste probleme nu au modificat programul vizitei lui Rohani care, după o vizită oficială în Elveţia, a sosit la Viena, unde s-a întâlnit cu omologul său austriac Alexander Van der Bellen şi şeful Guvernului Sebastian Kurz.

Activitatea diplomatică între Iran şi Austria a fost mereu intensă. În septembrie 2015, la câteva săptămâni după semnarea acordului nuclear, predecesorul lui Van der Bellen a fost primul şef de stat occidental care a efectuat o vizită oficială în Iran din 2004.

REUNIUNE ÎN DOMENIUL NUCLEAR VINERI

Rohani - un conservator moderat ales în 2017 cu sprijinul reformatorilor - a fost, împreună cu ministrul său de Externe Mohammad Javad Zarif, principalul artizan iranian al Acordului de la Viena. El a făcut din acesta cheia de boltă a politicii sale de deschidere faţă de Occident, din cauza căreia este criticat de tabăra ultraconservatoare iraniană.

Preşedintele american Donald Trump şi-a retras unilateral ţara din acord, în mai, atrăgându-şi criticile celorlalte părţi - Iran, China, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Rusia -, care încearcă acum să salveze acest pact, în contextul în care retragerea Washingtonului deschide calea impunerii unor noi sancţiuni americane Iranului.

Teheranul şi celelalte părţi semnatare consideră că punerea în discuţie a unui reprezentant oficial iranian într-un plan de atentat în Europa cade într-un moment cum nu se poate mai prost.

Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI), o entitate apropiată Mujahedinilor Poporului Iranian (MEK), a anunţat luni că ”diplomatul regimului mollahilor în Austria arestat în Germania (...) se numeşte Assadollah Assadi” şi îl acuză că a fost ”comanditarul” şi ”principalul planificator” al atentatului.

El este suspectat că s-a aflat în contact cu un cuplu de belgieni de origine iraniană arestaţi la Bruxelles în posesia a 500 de grame de exploziv - care urma să fie folosit să atace, sâmbăta trecută, în apropiere de Paris, o adunarea organizată de MEK, un partid de opoziţie iranian, fondat în 1965 şi interzis de autorităţile iraniene în 1981.

Personalităţi politice americane de prim-plan au participat la această reuniune, precum fostul primar al New Yorkului, în prezent avocatul personal al preşedintelui american Donald Trump, Rudy Giuliani.

Postrivit site-ului Ministerului austriac de Externe,  Assadi are rangul de al treilea consilier al Ambasadei Iranului la Viena.

Furios, Teheranul a denunţat în aceste acuzaţii o maşinaţiune menită să facă rău Iranului.

Miercuri, Ministerul iranian de Externe a afirmat că suspecţii arestaţi în Belgia sunt membri ai MEK.

Contextul este cu atât mai sensibil cu cât miniştrii de Externe ai celor cinci state semnatare ale acordului nuclear urmează să se întâlnească vineri, la Viena, pentru prima oară după ce Donald Trump a decis să se retragă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.