Premierul ungar Viktor Orban a respins acuzaţiile Partidului Popular European (PPE) privind statul de drept, corupţia şi democraţia din Ungaria, relatează Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Într-o notă de nouă pagini, adresată fostului cancelar austriac Wolfgang Schussel şi obţinută de Politico, liderul ungar – al cărui partid, Fidesz, a fost suspendat din PPE în martie – a răspuns unor acuzaţii privind statul de drept din Ungaria.
 
„Îmi pare rău dar sunt numai aiureli”, a scris Orban ca răspuns la afirmaţiile PPE conform cărora „absenţa unor simboluri europene pe clădirile instituţiilor publice din Ungaria este de remarcat şi un semn că Fidesz nu împarte acelaşi angajament european precum celelalte partide membre în PPE”.
 
Schussel, alături de fostul preşedinte al Consiliului European, Herman Van Rompuy şi fostul preşedinte al Parlamentului European Hans-Gert Pottering, este membru într-un comitet special creat de PPE pentru a analiza situaţia Fidesz.
 
Fidesz a fost suspendat din familia europeană PPE ca rezultat al unor îngrijorări sporite privind deciziile guvernului ungar de a submina instituţiile independente precum şi o campanie finanţată de stat împotriva preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, membru important în PPE.
 
Întrebat dacă partidul său „este pregătit să oprească campania împotriva instituţiilor europene, să se abţină de la a pune PPE într-o lumină proastă şi de la atacurile personale asupra conducerii PPE”, Orban a răspuns: „Ne rezervăm dreptul de a critica deschis orice instituţie a Uniunii Europene, PPE precum şi liderii lor de fiecare dată când nu suntem de acord”.
 
„Criticăm Comisia Europeană pentru că a urmărit un rol politic în ultimii cinci ani”, a adăugat el.
 
Când a fost presat să explice la ce se referă prin „stat iliberal”, premierul ungar a scris: „Fie că recunoaştem sau nu: creştinii democraţi sunt iliberali prin definiţie”.
 
Orban a respins şi îngrijorările PPE privind concentrarea puterii presei în mâinile câtorva oameni şi a scris că guvernul său are „toleranţă zero” faţă de orice fel de rasism.
 
Privind lupta împotriva corupţiei, având în vedere performanţele slabe ale Ungariei în Indexul Transparency International, Orban a apărat palmaresul guvernului său privind cazurile de corupţie.
 
„Transparency International este o organizaţie fondată de Soros. Este evident că are o prejudecată şi este motivată politic”, a scris Orban. „Nu luăm în considerare raportul lor”, a precizat premierul.
 
Transparency International nu a fost fondată de omul de afaceri George Soros, însă a primit fonduri de la mai multe organizaţii, printre care şi cea a lui Soros – Open Society Foundation.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.