Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că nu este sigur dacă preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit cu traficantul de arme eliberat de SUA Viktor Bout, care între timp s-a alăturat Partidului Liberal Democrat, un partid naţionalist, apropiat Kremlinului şi fondat de fostul deputat controversat Vladimir Jirinovski.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu, din câte ştiu eu, nu a vorbit. Deşi, nu pot spune dacă nu cumva a existat o conversaţie telefonică, nu ştiu sigur", a declarat Peskov în timpul briefingului de presă obişnuit. Jurnaliştii îl întrebaseră dacă Putin a vorbit cu Bout de la eliberarea traficantului de arme, care a avut loc joi, relatează CNN.

Viktor Bout, supranumit "Negustorul morţi", a fost eliberat joi de SUA după 14 ani de detenţie, în schimbul vedetei americane de baschet Brittney Griner, care era închisă în Rusia.

Între timp, Viktor Bout s-a alăturat Partidului Liberal Democrat (LDPR), ultranaţionalist şi loial Kremlinului. Într-o înregistrare video postată pe Telegram, liderul LDPR, Leonid Sluţki, apare vorbind pe o scenă alături de Bout. El spune: "Vreau să-i mulţumesc lui Viktor Anatolievici (Bout) pentru decizia pe care a luat-o şi să-i urez bun venit în rândurile celui mai bun partid politic din Rusia de astăzi".

LDPR, fondat de politicianul de extremă-dreapta Vladimir Jirinovski, care a murit anul acesta, are o ideologie dură şi ultranaţionalistă, cerând Rusiei să recucerească ţările fostei Uniuni Sovietice.

"Sunt profund emoţionat de această onoare. Şi, bineînţeles, sunt foarte emoţionat să mă aflu în lumina reflectoarelor", a declarat Bout în timp ce îşi primea carnetul de membru de la liderul partidului, Leonid Sluţki. "Leonid Eduardovici (Sluţki) a făcut multe pentru a mă elibera. LDPR m-a susţinut puternic", a spus Bout. "Este o onoare pentru mine, este datoria mea să fac tot ce pot nu numai să ajut, ci şi să mă implic activ în activitatea partidului", a adăugat el, potrivit imaginilor transmise de postul de televizune Rossia-24.

Dmitri Peskov a comentat, de asemenea, aderarea lui Bout la partidul naţionalist pro-Kremlin Partidul Liberal Democrat din Rusia (LDPR). "Aceasta nu este o întrebare de resortul nostru, este o alegere personală a lui Bout", a declarat Peskov. "Dacă el vede perspective în viaţa de partid, ei bine, bravo lui. Aceasta este treaba lui", a spus Peskov.

Agenţia TASS l-a citat luni dimineaţa pe Bout spunând că, deocamdată, nu intenţionează să candideze la o funcţie politică sau să participe la alegeri. TASS l-a citat, de asemenea, pe liderul LDPR Leonid Sluţki, care a declarat că Bout va fi invitat la o reuniune a comisiei pentru politică externă a Dumei de Stat.

Când a aterizat la Moscova, săptămâna trecută, Viktor Bout a fost întâmpinat de membri ai familiei şi de oficiali care i-au adus flori, totul fiind transmis în direct la televiziunea rusă de stat. În weekend, RT, televiziunea de propagandă a Kremlinului, a difuzat un interviu cu el în care acesta şi-a arătat sprijinul şi recunoştinţa faţă de Vladimir Putin, şi-a exprimat susţinerea pentru războiul din Ucraina şi s-a întrebat de ce invadarea întregii Ucraine nu a avut loc încă din 2014, atunci când a fost anexată Crimeea. De asemenea, încă de la primele declaraţii după ce a ajuns la Moscova, Viktor Bout a reluat o opinie larg răspândită la Kremlin: că SUA urmăreşte prăbuşirea totală a Rusiei. "Ei cred că pot să ne distrugă din nou şi să împartă Rusia", a spus Viktor Bout.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.