Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in va lua marţi un zbor direct către Phenian, cu ocazia celui de-al treilea său summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, însă cetăţenilor obişnuiţi ai celor două ţări vizitarea celeilalte ţări le este interzisă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De o parte şi de cealaltă a Zonei Demilitarizate (DMZ) care împarte peninsula coreeană, câte un militar priveşte fix aparatul fotografului AFP, pe fundalul emblematicelor gherete din satul de frontieră Panmunjom.

Cei doi militari de la Panmunjom se află la mai puţin de 100 de metri distanţă unul de celălalt. Dar, pentru a-i putea fotografia, este necesară o călătorie lungă şi complicată care trece prin China.

AFP este una dintre instituţiile mass-media internaţionale care are un birou la Phenian şi a avut astfel un acces neobişnuit în această ţară izolată. Fotograful Ed Jones, de la Seul, este singurul fotograf din Sud autorizat să se ducă cu regularitate în Nord, ceea ce-i oferă o perspectivă unică asupra celor două ţări.

Fotografiile militarilor fac parte dintr-o serie de portrete încrucişate ale fotografului în fiecare dintre Corei - una democrată şi capitalistă, cealaltă izolată şi dotată cu arma nucleară.

În ele apar ţărani, angajaţi ai unor benzinării, ghizi turistici, copii, oameni care-şi fac cumpărărturile. Seria arată asemănările şi deosebirile între cele două societăţi şi populaţiile lor.

Pentru a traduce situarea geografică a celor două ţări, portretele nord-coreenilor se află deasupra alor sud-coreenilor.

”Esta mai puţin o problemă de tehnică decât de acces”, spune Ed Jones. ”Este un stil de fotografie brut, care vorbeşte mai multn despre istoria celor două ţări”.

”Putem pune fotografiile una lânga alta, dar în viaţa reală oamenii nu pot sta alături, există ceva intrinsec capticanta în asta”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.