Înaltul Comitet Electoral (YSK) din Turcia a publicat miercuri rezultatele efinitive ale alegerilor legislative şi prezidenţiale de la 24 iunie, oficializând astfel victoria preşedintelui în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan şi a partidului său, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultate neoficiale - aproape identice celor anunţate miercuri - au fost publicate de YSK la câteva ore după închiderea secţiilor de votare.

Şeful în exerciţiu al statului a obţinut, astfel, un nou mandat încă din primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu 52,59% din voturi, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Ankara, preşedintele YSK Sadi Güven.

Mult în urmă, candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Muharrem Ince, a obţinut 30,64% din voturile exprimate.

În Parlament, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-cosnervator) al lui Erdogan, a obţinut 295 de mandate din 600, iar aliatul său ultranaţionalist MHP 49 de mandate. Împreună, ele dispun de o majoritate care le permite să controleze Camera.

CHP a obţinut 148 de mandate, iar aliatul său Iyi ("Bon") Parti (dreapta naţionalistă) a obţinut 43.

Partidul Democratic al Popoarelor (HDP, prokurd) a obţinut 67 de mandate.

Noii deputaţi urmează să depună jurământul sâmbătă după-amiaza.

Erdogan va depune jurământul luni şi îşi va prezenta după aceea noul Guvern, pe care-l va conduce în mod direct, în virtutea unui sistem adoptat prin referendum, în aprilie 2017, care introduce un regim prezidenţial.

În acest nou cadru constituţional, postul de premier a fost desfiiinţat, iar puterile executive au intrat pe mâna preşedintelui, care va putea să guverneze prin decret.

Într-un raport preliminar, o misiune comună a OSCE şi Consiliului Europei (CoE) a deplâns absenţa ”unor oportunităţi egale” ale diverşilor candidaţi în privinţa acoperirii mediatice.

Misiunea a subliniat însă că, ”în ziua alegerilor, procedurile au fost în general respectate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.