Vicepreşedintele Taiwanului William Lai pleacă sâmbătă într-o vizită în Statele Unite, pe care China a condamnat-o, iar oficialii taiwanezi se tem că ar putea provoca mai multe activităţi militare chineze în jurul insulei guvernate democratic, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lai, favorit pentru a deveni preşedintele Taiwanului la alegerile din ianuarie, face oficial numai opriri de tranzit în Statele Unite, în drum spre şi dinspre Paraguay pentru depunerea jurământului de către preşedintele acestei ţări.

Taipeiul şi Washingtonul spun că astfel de escale sunt de rutină şi nu sunt un motiv pentru ca China să întreprindă acţiuni ”provocatoare”, dar Beijingul a reacţionat cu furie la ceea ce vede ca un semn suplimentar al sprijinului SUA pentru Taiwan, pe care îl pretinde drept teritoriu suveran chinez.

Este posibil ca China să lanseze exerciţii militare săptămâna viitoare lângă Taiwan, folosind escalele lui Lai în Statele Unite ca pretext pentru a intimida alegătorii înaintea alegerilor de anul viitor şi pentru a-i face ”să se teamă de război”, spun oficialii taiwanezi.

Beijingul nu-l place pe Lai, care s-a descris în trecut drept ”un lucrător practic pentru independenţa Taiwanului”.

Cu toate acestea, Lai a spus în repetate rânduri în timpul campaniei electorale că nu încearcă să schimbe status quo-ul.

Lai, care merge mai întâi la New York, a scris în engleză pe platforma de socializare X, numită anterior Twitter, că este ”încântat să se întâlnească cu prietenii americani în tranzit” şi să plece în Paraguay, una dintre cele 13 ţări care menţine legături oficiale cu Taipeiul.

Laura Rosenberger, preşedintele Institutului American în Taiwan (AIT), cu sediul în Virginia, o organizaţie non-profit administrată de guvernul Statelor Unite, care desfăşoară relaţii neoficiale cu Taiwanul, a răspuns pe platforma X că AIT aşteaptă cu nerăbdare să-l întâmpine ”în timpul tranzitului său în drum spre Paraguay”.

Nici Taiwanul, nici Statele Unite nu au oferit detalii exacte despre programul vicepreşedintelui Lai în SUA.

Programul oficial al lui Lai pentru duminică spune doar că va merge în Paraguay. Lai, care are programat să vorbească cu reporterii pe principalul aeroport internaţional din Taiwan, sâmbătă după-amiază, înainte de a pleca, urmează să se întoarcă din Paraguay prin San Francisco.

Etapa călătoriei în Paraguay este de asemenea importantă, având în vedere eforturile tot mai mari ale Chinei de a atrage aliaţii rămaşi ai Taiwanului.

Honduras, cândva un partener puternic taiwanez, a schimbat relaţiile cu China în martie.

Lai a mers în Honduras anul trecut pentru inaugurarea preşedintelui acestei ţări şi a avut o discuţie scurtă, dar simbolică, în timp ce era acolo, cu vicepreşedintele SUA Kamala Harris.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.