Executivul UE a cerut din nou miercuri Guvernului spaniol şi autorităţilor catalane să înceapă dialogul pentru a pune capăt disputelor, uneori violente, provocate de acţiunile Cataloniei în vederea obţinerii independenţei, apelul fiind lansat în plenul Parlamentului European de către vicepreşedintele CE Frans Timmermans.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este vremea dialogului", a declarat Timmermans în cadrul unei dezbateri de urgenţă a PE pe tema crizei din Spania, informează Reuters.

Timmermans şi-a exprimat susţinerea faţă de poziţia legală a premierul Spaniol Mariano Rajoy, dar a şi reînnoit apelul la dialog, reflectând astfel tonul prudent şi echilibrat al declaraţiei CE de luni după imaginile cu acţiunile violente ale poliţiei pentru a opri desfăşurarea referendumului pentru independenţa Cataloniei.

Şi, în pofida imaginilor cu poliţia spaniolă lovind participanţii la ceea ce CE numeşte un vot ilegal, Bruxelles-ul nu intenţionează să dea curs apelului la mediere lansat de guvernul separatist de la Barcelona, considerând că sistemul democratic al Spaniei permite desfăşurarea unor astfel de discuţii, spun liderii europeni, confor Reuters.

"Poţi acţiona pentru a schimba legea, dar nu o poţi ignora", a spus Timmermans, referindu-se la liderii catalani, care au emis unilateral o declaraţiie de independenţă sfidând deciziile Curţii Constituţionale, care interzic secesiunea.

"Respectarea statului de drept nu este opţională", a adăugat Timmermans, care coordonează şi eforturile CE pentru a împiedica Guvernul polonez să schimbe legislaţia sistemului judiciar, ceea ce, în opinia UE, ar duce la autoritarism.

Un europarlamentar din partidul polonez de guvernământ a acuzat Uniunea Europeană că are dublu standard, pentru că exercită presiuni asupra autorităţilor de la Varşovia, dar nu şi asupra celor de la Madrid. De asemenea, alţi parlamentari eurosceptici şi naţionalişti au spus că UE nu a criticat suficient de ferm acţiunile poliţiei spaniole.

Cu toate acestea, Timmermans a insistat că nu este rolul Bruxelles-ului să intervină.

Comisia a cerut tuturor părţilor relevante să treacă rapid de la confruntare la dialog", a spus el.

"Este vremea dialogului. Pentru a găsi o soluţie de ieşire din impas, cu respectarea ordinii constituţionale din Spania", a precizat vicepreşedintele CE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.