După arestarea uneia dintre figurile mediatice, "vestele galbene" lansează sâmbătă "actul VIII" al mobilizării lor în mai multe oraşe din Franţa pentru a contesta Guvernul care denunţă veleităţi "de insurecţie" şi reclamă întoarcerea la ordine, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru această primă mobilizare din 2019, "vestele galbene" şi-au dat întâlnire în jurul pieţelor simbol din marile oraşe - Bordeaux, Toulouse, Lyon - insensibile la concesiile executivului şi la marea dezbatere naţională care ar trebui să aibă loc la mijlocul lunii ianuarie pentru a apăra revendicările. 

La Paris, două acţiuni principale au fost declarate la prefectură: un marş va pleca din piaţa primăriei la începutul după-amiezii pentru a se reuni la Assemblée Nationale şi o altă adunare este prevăzută pe Champs-Élysées.

La ora 8.30, aproximativ 15 camioane erau staţionate pe celebra arteră şi în apropiere de Arcul de Triumf, dar doar câţiva manifestanţi prezenţi, a constatat un jurnalist AFP. Traficul era normal la nivelul întregii reţele de metrou şi al autobuzelor pariziene. 

În apropiere de Champs-Élysées, Eric Drouet, figură controversată a mişcării, a fost arestat miercuri seară şi reţinut timp de 10 ore. Ceea ce a provocat indignarea opoziţiei şi a "vestelor galbene", unii solicitând să se deschidă o anchetă pentru "atac la libertatea sa". 

Acest "act VIII" va fi un test pentru această mişcare de contestare inedită care agită executivul de o lună jumătate. 

În timpul "actului VII" din 29 decembrie, 12.000 de manifestanţi au fost recenzaţi în Franţa la prânz, potrivit ministrului de Interne care însă nu a oferit o cifră totală până la sfârşitul zilei. 

Ministerul a numărat 36.000 de persoane prezente în stradă pe 22 decembrie şi 282.000 pe 17 noiembrie, în timpul primului act al acestei mişcări, care a vizat mai întâi creşterea preţului carburanţilor înainte de a avea revendicări privind fiscalitatea sau dreptul la un referendum de iniţiativă cetăţenească. 

Fragilizat de această contestare inedită, şeful statului, Emmanuel Macron, a anunţat pe 10 decembrie o serie de măsuri, în special creşterea cu 100 de euro a salariului minim şi după ce a promis în urarea de la 31 decembrie reîntoarcerea la "ordinea republicană". 

"Furia se va transforma în ură dacă veţi continua, de pe piedestalul vostru", a prevenit colectivul "vestelor galbene" "Franţa furioasă" într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui şi difuzată joi seară. 

În faţa acestei determinări, Guvernul a înăsprit tonul faţă de "vestele galbene" încă mobilizate.  

"Mişcarea, pentru cei care rămân încă mobilizaţi, a devenit un fapt al agitatorilor care vor insurecţia şi, pe fond, să răstoarne Guvernul", a estimat vineri Benjamin Griveaux, purtător de cuvânt al Guvernului. 

Într-o telegramă de pe 29 decembrie, ministrul de Interne a făcut apel la prefecţi să fie fermi şi să continue evacuarea, inclusiv cu forţa, a "o sută de puncte de întâlnire" care continuă pe drumurile din Franţa. 

În acest weekend, prefectul din Pyrénées-Orientales a interzis în special orice manifestare a "vestelor galbene" la vamă şi la frontiera dintre Franţa şi Spania. 

3.600 de camioane şi jandarmi au fost mobilizaţi, sâmbătă, în Franţa, la care se vor adăuga companiile de securitate şi poliţia. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.