Regele Charles III a fost întâmpinat, miercuri seară, la un fastuos banchet de stat la Palatul Versailles, la începutul unei vizite de stat pentru a consolida relaţia reînnoită dintre Marea Britanie şi Franţa, după prăbuşirea aproape totală a încrederii în anii Boris Johnson, după Brexit, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Sala Oglinzilor de la Versailles, faimoasa galerie din secolul al XVII-lea construită de Ludovic al XIV-lea pentru a proiecta puterea şi maiestatea monarhiei franceze, regele Charles i-a spus preşedintelui francez, Emmanuel Macron: "Generozitatea dumneavoastră îmi aduce aminte cum eu şi familia mea am fost atât de mult emoţionaţi de omagiile aduse în Franţa mamei mele, regretata regină... Aţi spus că v-a atins inimile - şi ea a fost cea care a avut cea mai mare afecţiune pentru Franţa".

El a adăugat: "Aş dori, dacă îmi permiteţi, să ţin un toast pentru preşedintele şi doamna Macron şi pentru poporul francez, precum şi pentru înţelegerea noastră cordială - o alianţă durabilă. Indiferent de ceea ce ne aşteaptă, fie ca aceasta să dăinuie, fidelă şi constantă, pentru secolele ce vor urma".

El a fost însoţit de regina Camilla, care a purtat o rochie din crep de mătase albastră şi o pelerină asortată de la Dior, cu diamante moştenite de la regina Elizabeth II. 

Peste 150 de invitaţi, printre care Mick Jagger şi Hugh Grant, au fost aşezaţi de-a lungul unei mese vaste, lungă de 60 de metri, pentru ca toată lumea să fie prezentă "la masa regelui". Aceştia au mâncat homar şi crab, preparate inspirate de gusturile lui Ludovic al XIV-lea, urmate de păsări de curte franţuzeşti marinate în şampanie şi un gratin de ciuperci franţuzeşti.

O selecţie de brânzeturi franţuzeşti şi englezeşti a inclus stichelton, o brânză albastră britanică asemănătoare cu stiltonul, care foloseşte lapte nepasteurizat. Alături de o listă lungă de vinuri şi şampanii de colecţie, desertul a fost un macaron franţuzesc cu sorbet de lichi şi trandafiri şi compot de zmeură.

În meniu nu a existat foie gras - controversatul pateu obţinut prin hrănirea forţată a raţelor sau gâştelor - deoarece regele l-a interzis în gospodăria sa.

De la începutul serii, la intrarea aurită a Palatului Versailles - atât sediul monarhiei franceze, cât şi un simbol al Revoluţiei Franceze din 1789 - personalităţi din sport, politică şi cultură au păşit pe covorul roşu aşternut pe pavele.

Printre aceştia s-au numărat actriţa şi cântăreaţa franco-britanică Charlotte Gainsbourg, actriţa franco-britanică Emma Mackey şi actriţa franceză Carole Bouquet.

De asemenea, au fost prezenţi directorul executiv al imperiului francez al produselor de lux LVMH, Bernard Arnault, una dintre cele mai bogate persoane din lume, precum şi omul de afaceri şi fondatorul grupului francez de telecomunicaţii Iliad, Xavier Niel.

Printre invitaţii din lumea sportului s-au numărat fostul antrenor de fotbal francez Arsène Wenger, starul fotbalului francez Didier Drogba, fotbalistul Patrick Vieira şi Tony Estanguet, triplu campion olimpic la canotaj, care este şeful comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024, precum şi jucătoarea de tenis şi fostă câştigătoare a turneului de la Wimbledon, Amélie Mauresmo.

Stéphane Bern, prezentator francez şi comentator regal, care a fost invitat la dineu, a declarat: "Versailles este o vitrină pentru Franţa. Este vorba despre prietenia franco-britanică. Este vorba despre excelenţa artei gastronomice franceze şi este vorba despre a le arăta britanicilor tot ce este mai bun din Franţa. Elementul principal al unei astfel de seri este întotdeauna toastul. Poţi vorbi doar cu vecinul din stânga sau din dreapta ta, deoarece masa este prea largă pentru a vorbi peste. Principalul subiect de conversaţie la un astfel de eveniment este arta franceză de a mânca şi de a se distra".

Toată ziua, o echipă din Versailles a lucrat la prezentarea mesei, folosind benzi de măsurat pentru a finaliza la milimetru aranjarea locurilor.

Toastul regelui s-a referit la mama sa, regretata regină Elizabeth II, care a luat masa în aceeaşi sală de la Versailles în timpul primei sale vizite de stat în Franţa, în 1957. Macron i-a oferit regelui o carte special realizată pentru a comemora vizitele oficiale ale acesteia în Franţa.

Călătoria regelui este văzută ca o continuare "soft power" a efortului lui Rishi Sunak de a repara relaţia grav afectată dintre Paris şi Londra în cadrul unui summit franco-britanic la începutul acestui an, care a abordat probleme precum criza oamenilor care îşi riscă viaţa pentru a traversa Canalul Mânecii în bărci mici. "În ciuda Brexitului şi pentru că legăturile noastre sunt atât de vechi, ştiu că vom continua să scriem împreună o parte din istoria continentului nostru", a spus Macron în toastul său la dineul de la Versailles.

Mai devreme în cursul zilei, Regele Charles a aprins flacăra la mormântul Soldatului Necunoscut de la Arcul de Triumf din Paris, înainte de a se deplasa pe Champs-Elysées cu Macron pentru a purta discuţii tete-a-tete pe teme precum războiul din Ucraina şi recentele lovituri de stat din regiunea Sahel din Africa.

La Arcul de Triumf, regele în vârstă de 74 de ani şi preşedintele în vârstă de 45 de ani au comemorat sacrificiile comune ale Marii Britanii şi Franţei şi continuarea cooperării militare înainte de aniversarea a 80 de ani de la debarcarea din Ziua Z, care va avea loc anul viitor. Ulterior, Macron a postat un videoclip pe X, fostul Twitter, în care cei doi salută mulţimea, unde se puteau auzi strigăte de "Vive le Roi".

Macron i-a făcut cadou regelui prima ediţie a romanului "Les Racines du Ciel" de Romain Gary, ales pentru referinţele sale la protecţia animalelor şi a biodiversităţii, precum şi o medalie pentru activitatea sa în domeniul mediului.

Regele Charles, care se află la cea de-a 35-a vizită în Franţa, şi regina Camilla au aterizat pe aeroportul Orly cu un zbor British Airways şi au fost întâmpinaţi pe covorul roşu de premierul Élisabeth Borne. Modul lor de transport a fost în contrast cu cel al reginei Elizabeth II, care a călătorit la Paris cu trenul Eurostar în 2004 şi 2014.

Regele şi regina au fost conduşi de la aeroport în propriul lor Bentley, care a fost adus din Marea Britanie. Însă regele l-a însoţit pe Macron pe Champs-Elysées în maşina prezidenţială Citroën DS7 decapotabilă, însoţit de 136 de cai ai gărzii republicane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.