Vaticanul se opune în mod oficial unui proiect de lege privind lupta împotriva homofobiei - o intervenţie diplomatică neobişnuită în afacerile interne italiene -, dezvăluie cotidianului italian Corriere della Sera, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest proiect de lege, aflat în dezbatere în Senatul italian, vizează să pedepsească fapte de discriminare şi de incitare la violenţă împotriva lesbienelor, gay-ilor, transsexualilor (LGBT) şi persoanelor cu deficienţe.

Potrivit cotidianului, o ”notă verbală” diplomatică a fost remisă Ambasadei Italiei la Sfântul Scaun, la 17 iunie, de către monseniorul Paul Gallagher, însăcinatul Vaticanului cu relaţii cu alte state.

În această notă, nesemnată, se arată că unele părţi ale proiectului de lege italian contravin tratatului bilateral aflat în vigoare între Italia şi Vatican, pun în discuţie libertatea garantată Bisericii Catolice în domenul organizării şi practicării cultului şi libertatea de exprimare a credincioşilor şi asociaţiilor catolice.

Proiectul de lege nu scuteşte şcolile catolice italiene de obligaţia de a participa la activităţi de Ziua Naţională împotriva homofobiei.

Vaticanul îşi exprimă în această notă îngrijorarea mai ales faţă de faptul că o lege ar putea conduce la urmăriri penale.

”Este vorba despre un act fără precedent în istoria relaţiilor între cele două state. Cel puţin nu există precedente publice”, scrie Corriere della Sera.

Sfântul Scaun şi Ministerul italian de Externe, contactate de AFP, nu au răspuns imediat cu privire la aceste dezvăluiri.

Proiectul de lege privind ”măsuri de protecţie şi de luptă împotriva discriminării şi violenţei din motive bazate pe sex, gen sau orientare sexuală, identitatea de gen şi handicap” - iniţiat de către deputatul Alessandro Zan din cadrul Partidului Democrat (PD) - a fost adoptat în Camera Deputaţilor în noiembrie.

Textul este dezbătut în prezent în Senat.

În urmă cu un an, episcopatul italian a contestat puternic acest proiect de lege şi a provocat un val de proteste din partea unor organizaţii de apărarea drepturilor persoanelor de orientare homosexuală şi a unor deputaţi.

”O eventuală introducere a unor noi dispoziţii incriminate riscă să deschidă calea unor derive liberticide, discriminări”, apreciau episcopi italieni, care consideră că Italia are deja instrumente juridice adecvate în acest sens.

”Supunerea, de exemplu, unei proceduri penale a celor care consideră că familia înseamnă un tată şi o mamă şi nu duplicarea aceleiaşi figuri înseamnă intoducerea unui delict de opinie. Acest lucru limitează libertatea personală, alegeri educative, modul de a gândi şi de a fi, gândirea critică şi disidenţa”, îşi exprima atunci indignarea Conferinţa Episcopală Italiană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.