Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin evocă un ”acord în triunghul Varşovia-Berlin-Budapesta” care ar putea evita vetoul polonezo-ungar faţă de bugetul şi planul relansării economice post-covid europene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Berlinul nu a confirmat şi nici nu a dezminţit această informaţie. ”Aşteptăm o confirmare finală”, a declarat un diplomat german la Bruxelles.

Budapesta şi Varşovia au blocat luna trecută planul relansării economice europene, din cauza implementării unui mecanism pe care ele îl consderă arbitrar, care le privează de fonduri în cazul în care încalcă statul de drept - independenţa justiţiei, politica anticorupţie.

”Potrivit delegaţiei poloneze şi ungare, motivele pentru care Polonia şi Ungaria adoptă opoziţie diferită faţă de celelalte state membre UE practic au dipărut”, a declarat miercuri în faţa presei Gowin, liderul unui mic partid care s-a coalizat cu conservatorii naţionalişti din cadrul Partidului Lege şi Justiţie (PiS).

”Aceasta este de asemenea poziţia preedinţeii germane (a UE), în linie cu cea a Poloniei şi Ungariei. Însă, bineînţeles, este necesară o unanimitate în vederea unui acord, în Consiliul European”, a adăugat Gowin, care a refuzat să dezvăluie detalii.

”Pentru moment, există un acord al triunghiului Varşovia-Berlin-Budapesta. Eu am în continuare încredere în faptul că acest acord se va lărgi la celelalte 24 de capitale europene” în cadrul summitului european de joi şi vineri, a declarat el.

Un purtător de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat pentru AFP că ”negocierile bugetare sunt în curs”, apreciind că ”există o şansă a unui acord” la summitul european de joi, în cazul în care condiţiile Poloniei şi Ungariei sunt acceptate.

Însă la Berlin - care deţine preşedinţia semestrială a UE - nu se vorbeşte despre vreun compromis.

PRUDENŢĂ

Cancelarul german Angela Merkel a refuzat să spună, în Bundestag, dacă se poate ajunge la o soluţie rapidă în acest diferend. ”Din nefericire, nu pot să vă spun dacă asta va merge sau nu”, a declarat ea în faţa deputaţilor.

Un diplomat european de la Bruxelles a declarat pentru AFP că ambasadorii statelor membre ”participă la o reuniune extraordinară în această (miercuri) după-amiaza consacrată bugetului UE”, însă a refuzat să dea detalii.

Premierul ungar Viktor Orban a vorbit marţi, la Varşovia, despre o ”şansă bună” a unui acord, exprimându-şi speranţa unei ”victorii ungaro-poloneze”.

”Ne aflăm la un centimetru” de acest acord, declara Orban pentru Polsat News.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki declara tot marţi că ţara sa este ”pregătită în vederea unor luni de negocieri, dar este pregătită de asemenea să accepte un posibil buget provizoriu”, în cazul în care Varşovia va fi nevoită să spună ”nu” unor propuneri europene.

În ipoteza în care negocierile eşuează, Comisia Europeană (CE) a anunţat că lucrează la opţiuni alternative care să permită un plan de relansare fără acordul Ungariei şi Poloniei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.