De la Bristol la Budapesta, trecând prin Madrid şi Roma, zeci de mii de europeni au participat în weekend la manifestaţii împotriva rasismului, extinzând valul de proteste declanşat în Statele Unite de moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare asfixiat de un poliţist alb la Minneapolis, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproape 3.000 de persoane, potrivit prefecturii din Madrid, s-au adunat în faţa Ambasadei Statelor Unite în Spania. Oameni de culoare şi albi au denunţat duminică la prânz moartea lui George Floyd, la vârsta de 46 de ani, repetându-i ultimele cuvinte - ”Nu pot respira” şi scandând ”Fără pace, fără dreptate”.

La Roma, o manifestaţie spontană a adunat în vasta Piazza del Popolo mii de tineri care au îngenunchiat în tăcere, cu pumnul ridicat, timp de nouă minute, cât timp un poliţist alb a ţinut genunchiul pe gâtul lui George Floyd, până când a murit. Ridicându-se, ei au strigat ”Nu pot respira!”.

Încălcând interdicţiile impuse de către autorităţi, mii de britanici au manifestat la Londra - a doua zi la rând -, dar şi în alte oraşe din Regatul Unit, inclusiv la Bristol.

În acest oraş din sud-vestul Angliei, cu un trecut scalvagist, o statuie a vânztorului de sclavi Edward Colston a fost scoasă de pe soclu şi apoi călcată în picioare de către manifestanţi, potrivit unor imagini BBC.

Altă statuie a fost luată drept ţintă duminică, în faţa Parlamentului de la Londra - a fostului premier conservator Winston Churchill, un erou al celui de-al Doilea Război Mondial.

Peste numele lui Churchill, pe soclu, s-a inscripţionat mesajul ”era un rasist”.

Această adunare în centrul capitalei britanice s-a soldat cu incidente cu poliţia duminică seara, după ce a început paşnic după-amiaza, în faţa Ambasadei Statelor Unite.

În Thailanda, unde o manifestaţie antiraristă a fost interzisă, peste 200 de persoane au participat la un - protest virtual -, conectându-se la site-ul de conferinţe Zoom pentru a viziona videoclipuri cu mişcarea "Black Lives Matter" (”vieţile celor de culoare contează”) şi a ridica pumnul împotriva violenţelor poliţiei.

Manifestanţii madrileni au îngenunchiat şi au ridicat pumnul şi ei. Ei au mărşăluit apoi paşnic până la emblematica Puerta del Sol, în centrul capitalei spaniole.

”Rasismul nu are frontiere”, a declarat Leinisa Seemdo, o traducătoare, în vârstă de 26 de ani, o spaniolă originară din Republica Capului Verde. ”Am trăit în China, în Portugalia şi acum în Spania. În fiecare ţară am cunoscut discriminarea din cauza culorii pielii mele”.

Manifestaţii au avut loc în aproximativ zece oraşe spaniole, de la Barcelona, în nord, la Valencia, pe coasta la Marea Mediterană.

”CE-AR FI DACĂ AŞ FI DE CULOARE”

În mulţime, la Roma, unde se aflau numeroşi imigranţi africani, Michael Taylor, originar din Botswana, a venit cu întreaga familie.

”Eu sunt un african alb şi simt uneori frica şi dispreţul numai pentru că sunt străin”, a declarat el pentru AFP. ”Imaginaţi-vă ce-ar fi facă aş fi de culoare”.

”Este cu adevărat dur să trăieşti aici”, a declarat Morikeba Samate,, un senegalez în cârstă de 32 de ani, unul dintre zecile de mii de migranţi ajunşi în Italia după traversarea Mediteranei. ”Ei cred că noi suntem toţi hoţi”.

”CULOAREA MEA NU ESTE O AMENINŢARE”

La Bruxelles, aproape 10.000 de manifestanţi potrivit poliţiei, şi-au exprimat furia în faţa Palatului de Justiţie. ”Uciderea lui George Floyd a trezit, în mod vizibil, mulţi oameni”, a subliniat Ange Kaze, un purtător de cuvânt al Belgian Network for Black Lives.

Acte de vandalism au fost comise după adunare, iar poliţia a arestat 150 de persoane, a anunţat Primăria Bruxellesului.

În Germania, jucători de la patru cluburi din Bundesliga au pozat îngenuncheaţi duminică, în semn de susţinere faţă de lupta împotriva rasismului, după  Bayern şi Dortmund.

Îmbrăcaţi în negru, mii de eleveţieni au defilat la Lausanne, unde pancarte proclamau ”Culoarea mea nu este o ameninţare”.

La Copenhaga, aproximativ 15.000 de persoane, potrivit poliţiei, au manifestat paşnic cu scopul de a îndemna Guvernul danez să denunţe violenţele vizând comunitatea de culoare din Statele Unite.

Scandând numele lui George Floyd -iar unii agitând afişe "Black lives matter" - coloana a plecat de la Ambasada Statelor Unite duminică-după-amiaza către Palatul Regal Christiansborg.

În Suedia vecină, la Göteborg, aproape 2.000 de persoane s-au adunat, însă manifestaţia -autorizată - a fost rapid întreruptă, din cauza limitării adunărilor, la 50 de persoane, în ţară, din motive sanitare.

Mai multe incidente au avut loc - certuri între manifestanţi, tiruri cu obiecte împotriva forţelor de ordine şi spargerea geamurilor unui centru comercial -, potrivit presei locale. Două persoane au fost arestate duminică seara, potrivit poliţiei.

La Budapesta, peste 1.000 de persoane s-au adunat la Ambasada Statelor Unite, au respectat opt minute de reculegere şi au denunţat ”poliţie peste tot, dreptate nicăieri”, pepancarte.

În Canada, miii de persoane au manifestat la Montréal şi în alte oraşe din Québec împotriva rasismului şi violenţelor poliţiştilor, denunţând totodată discriminări rasiale în provincia francofonă.

O mulţime importantă - peste 10.000 de persoane potrivit unor estimări neoficiale -, au defilat în centrul oraşului Montréal.

Indignarea care a scos în stradă zeci de mii de americani după moartea lui George Floyd a cuprins în mod treptat restul lumii.

Sâmbătă au avut loc manifestaţii din Australia în Tunisia, inclusiv în Franţa şi în Marea Britanie, la care protestatari au denunţat de asemenea rasismul în propriile ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.