Manifestaţii şi confruntări cu poliţia au avut loc la Philadelphia, în Pennsylvania, unde zeci de agenţi de poliţie au fost răniţi, iar zeci de persoane au fost arestate după ce un bărbat de culoare a fost ucis de forţe de ordine, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valul de violenţe a fost declanşat de uciderea unui tânăr în vârstă de 27 de ani, identificat ca fiind Walter Wallace Jr., luni după-amiaza, în cartierul West Philadelphia.

Walter Wallace Jr. a fost împuşcat de mai multe ori de către doi poliţişti, în pofida faptului că aceştia nu păreau să se afle într-un pericol iminent, arată o înregistrare video postată pe reţele de socializare.

Poliţiştii au fost trimişi la faţa locului în urma unui apel telefonic în care se semnala un bărbat înarmat cu un cuţit.

Wallace Jr. a refuzat să lase arma, în pofida somaţiilor agenţilor, potrivit unui purtător de cuvânt al Poliţiei din Philadelphia, Eric Gripp.

Potrivit tatălui său, intervievat de ziarul local Philadelphia Inquirer, victima suferea de probleme psihologice - suferea de tulburare bipolară - şi se afla în tratament.

”De ce nu au folosit un Taser (un pistol cu impulsuri electrice)?”, deplânge Walter Wallace Sr.

”Mama sa era pe cale să calmeze situaţia”, a adăugat el.

30 DE POLIŢIŞTI RĂNIŢI

La câteva ore după fapte, aproximativ 300 de manifestanţi s-au adunat în stradă, în nopatea de luni spre marţi, pentru a protesta faţă de violenţa poliţiei şi rasism, antrenând confruntări cu forţele de ordine.

Poliţişti şi membri ai Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi marţi, după violenţele din timpul nopţii de luni spre marţi.

Aproximativ 30 de poliţisşti au fost răniţi, dintre care mai mulţi au fost spitalizaţi, a anunţat Poliţia din Philadelphia.

Majoritatea rănilor poliţiştilor au fost cauzate de proiectile - cărămizi aruncate de manifestanţi -, iar o poliţistă a fost răsturnată cu maşina, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei.

Magazine au fost vandalizate, o maşină de poliţie a fost incendiată, iar 91 de persoane au fost arestate - 11 cu privire la agresarea unor poliţişti şi 76 cu privire la furt, potrivit autorităţilor.

”Am văzut înregistrarea video a acestui incident, iar ea ridică întrebări dificile la care trebuie să se dea un răspuns”, a declarat primarul Philadelphiei, Jim Kenney.

El a anunţat că o anchetă a fost deschisă.

”Urmărim situaţia îndeaproape. Suntem pregătiţi să desfăşurăm resurse federale dacă este nevoie”, a dat asigurări directoarea de comunicare a Casei Albe Alyssa Farah.

”Ni se frânge sufletul gândindu-ne la familia lui Walter Wallace şi la toţi cei care suferă din cauză că s-a piedut încă o viaţă de culoare în America”, au declarat marţi într-un comunicat Joe Biden şi partenera sa de cursă Kamala Harris, scrie Reuters.

Violenţele poliţiei împotriva comunităţii afroamericane au revenit în centrul actualităţii în Statele Unite după uciderea lui afroamericanului George Floyd prin asfixiere de către un poliţist alb în timp ce era arestat la Minneapolis, în mai, care a condus la relansarea mişcării "Black Lives Matter" (BLM).

Philadelphia este cel mai mare oraş din Pennsylvania - unul dintre statele-cheie în alegerile americane de la 3 noiembrie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.