O serie de percheziţii au vizat joi, la Moscova, o consilieră municipală din cadrul opoziţiei şi organizaţii critice cu puterea din Rusia, în contextul în care critici ai Kremlinului au denunţat în ultimele luni o amplificare a presiunilor autorităţilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputata dintr-un cartier al Moscovei Iulia Galiamina - foarte activă în campania ”nu” a reformei constituţioale a lui Vadimir Putin, a anunţat pe reţele de socializare că o percheziţie a avut loc la domiciliul său, în contextul în care nu se afla acasă.

”Este doar fiul meu. El nu a vrut să deschidă, însă poliţia a ameninţat că sparge uşa”, a scris ea pe Facebook, adăugând mai târziu că avocatul său nu a fost autorizat să intre.

Percheziţii au vizat de asemenea un redactor-şef al publicaţiei MBkh şi doi oficiali din cadrul organizaţiei ”Rusia Deschisă” a oligarhului Mihail Hodorkovski.

Un purtător de cuvânt al mişcării, Konstantin Fomin, a anunţat că aceste intervenţii au în mod oficial legătură cu dosarul fostului grup petrolier Iukos din 2003, în urma căruia Kodorkovski a fost condamnat la zece ani de închisoare.

Campania ”nu” a anunţat într-un comunicat că dosarul Iukos ar putea fi un pretext şi că ”adevăratul motiv ar putea să fie manifestaţia prevpzută la 15 iulie (...) în vederea denunţării” reformei constituţionale adoptate la 1 iulie care-i permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036.

VERZILOV, VIZAT DE OPT PERCHEZIŢII DE LA 21 IUNIE

Miercuri, în cadrul altui dosar, a fost arestat activistul anti-Kremlin Piotr Verzilov - încarcerat timp de zece zile la sfârşitul lui iunie cu privire la ”obscenităţi”.

Percheziţii au avut loc la domiciliul lui Verzilov, la domiciliul mamei sale şi unei prietene a acesteia.

Activistul a anunţat pe Twitter că a fost vizat de opt percheziţii începând de la 21 iunie.

Presa rusă scrie că o procedură a fost lansată în urma faptului că Verzilov nu a notificat autorităţile cu privire la dubla sa naţionalitate.

Activistul deţine, de asemenea, un paşaport canadian.

Critici ai Kremlinului au denunţat în ultimele luni o intensificare a presiunilor autorităţilor vizând voci critice.

Luni, o jurnalistă din Pskov (nord-vest) a fost condamnată la plata unei amenzi cu privire la ”justiticarea terorismyului”, iar marţi a fost arestat cu privire la ”trădare” un fost jurnalist specializat în probleme de apărare, Ivan Safronov. Arestarea acestuia a provocat un val de condamnări din partea foştilor săi colegi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.