Hatice Cengiz, văduva lui Jamal Khashoggi, jurnalistul saudit asasinat în 2018 în consulatul ţării lui de la Istanbul, a pus sub semnul întrebării angajamentul luat de preşedintele american Joe Biden de a trage la răspundere regatul Arabiei Saudite, la trei ani de la crima care a cutremurat lumea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Khashoggi, jurnalist critic la adresa politicii regelui Salman bin Abdulaziz al Arabiei Saudite, a fost ucis - aparent - de agenţi saudiţi sosiţi în Turcia din Riad, unii apropiaţi prinţului moştenitor Mohamed bin Salman.

Cu prilejul comemorării, Hatice Cengiz a călătorit la Washington pentru a protesta în faţa ambasadei saudite şi pentru un priveghi pe esplanada monumentală din centrul capitalei americane, unde a descoperit în faţa Capitoliului un mare portret foto al lui Khashoggi realizat din tăieturi din ziare. 

Însoţită de activişti pentru drepturile omului, Cengiz, de naţionalitate turcă, a ţinut un discurs combativ în limba engleză în care a amintit că pe când Biden era candidat a spus că Jamal Khashoggi merită o reglare a situaţiei, relatează TVE.

„Când veţi face un pas înainte şi vă veţi respecta promisiunile?”, i-a întrebat ea pe Biden şi pe vicepreşedinta Kamala Harris. Femeia a insistat ca Guvernul american să treacă de la vorbe la acţiune: „Sau Administraţia va continua să facă afaceri, ca întotdeauna (cu Arabia Saudită, n.r.), în ciuda schimbării promise?”, a spus ea referindu-se la călătoria recentă la Riad făcută de Jake Sullivan, consilier pe securitate naţională la Casa Albă, care s-a întâlnit cu prinţul moştenitor. Acesta din urmă, potrivit unui raport al SUA, a fost cel care a „vallidat” asasinarea jurnalistului la Istanbul în 2018..

„Mohamed bin Salman mi l-a luat pe Jamal, mie şi lumii întregi. Îi veţi trage la răspundere sau îi veţi recompensa pe aceşti asasini?”, a fost o altă întrebare a lui Cengiz pentru Biden.

Logodnica jurnalistului care a fost colaborator mult timp pentru The Washington Post şi-a încheiat discursul cu un minut de tăcere, însoţită de câteva zeci de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.