Vaccinarea cu o doză întreagă ”booster” de vaccin anticovid Moderna - şi nu cu o jumătate de doză, aşa cum se procedează în prezent - creşte şi mai mult eficienţa acestui vaccin împotriva variantei omicron a SARS-VoV-2, anunţă luni într-un comunicat compania farmaceutică americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În administrarea unui ”booster” a acestui vaccin împotriva covid-19 cu ARN mesager, se folosesc, în prezent, 50 de micrograme, adică jumătate din doza primelor două doze.

Potrivit unor date preliminare, în urma vaccinării cu un ”booster” al acestui vaccin cu acest dozaj, anticorpii care neutralizează omicron sunt de aproximativ 37 de ori mai mari decât nivelul de dinaintea administrării ”booster”-ului.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Însă, atunci când se administrează ca ”booster” o doză întreagă, de 100 de micrograme, nivelul anticorpilor care neutralizează varianta omicron a SARS-CoV-2 este de aproximativ 83 de ori mai mare.

Aceste date sunt ”asigurătoare”, apreciază CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel, citat în comunicat.

”Pentru a răspunde acestei variante extrem de transmisibile, Moderna va continua să producă rapid un «booster» specific omicron”, a anunţat el.

Teste clinice ale acestu nou vaccin urmează să fie lansate la începutul lui 2022.

Moderna lucrează, de asemenea, la vaccinuri-candidat adaptate tuturor noilor varinate îngrijorătoare.

Potrivit rezultatului studiului, persoanelor cărora li s-a administrat un ”booster” de acest tip de vaccin le-a crescut în mod considerabil nivelul anticorpilor neutralizanţi, fie că dozajul era de 50, fie că era de 100 de micrograme.

Într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, CEO-ul BioNTech Ugur Sahin, care se află la originea celulilalt vaccin anticovid cu ARN mesager, împreună cu Pfizer, apreciază luni că vaccinul BioNTech-Pfizer ”pare să asigure o protecţie de 70 sau 75% împotriva oricărui tip” al acestei boli după cea de a treia vaccinare.

Primele vaccinuri adaptate omicron urmează să fie livrate în martie, ”dacă sunt aprobate de către (autorităţile de) reglementare”, a reitarat Ugur Sahin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.