Mii de locuitori ai Beijingului stăteau la coadă luni, pe un frig glacial, pentru a fi vaccinaţi împotriva covid-19, înainte de marea migraţie de Anul Nou chinezesc, în contextul în care autorităţile încearcă, cu orice preţ, să evide un nou val al epidemiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numai în capitală, peste 73.000 de persoane au fost vaccinate cu prima doză a unui vaccin, începând de vineri şi până duminică, scrie presa chineză, care precizează că angajaţi municipali şi şoferi de autobuz se află între primii vaccinaţi.

Autorităţile medicale au anunţat joi că au dat undă verde ”condiţionat” generalizării unui vaccin produs în China, al cărui producător - Sinopharm - revendică o eficienţă de 79%.

Într-un vast parc, în estul Beijingului, candidaţi la vaccinare completează luni un formular electronic pe telefonul mobil, în care specifică faptul că nu prezintă contraindicaţii în cazul unei vaccinări.

Ei urcă apoi într-un autobuz care-i duce la un centru temporar de vaccinare, instalat înăuntrul parcului. Unii purtau două măşti chirurgicale pe faţă.

Un angajat în domeniul restauraţiei, Gu, declară pentru AFP că întreprinderea sa l-a programat şi că doreşte să se vaccineze ”pentru a fi liniştit”.

”Cred că efectele secundare, dacă există, au să fie suportabile”, apreciază acest bărbat în vârstă de 30 de ani.

Fără să aştepte unda verde oficială a autorităţilor medicale, China a început deja vaccinarea a milioane de oameni încă din vară, mai ales personal medical, studenţi care plecau în străinătate sau diplomaţi.

Au fost administrate nu mai puţin de 4,5 milioane de doze, au anunţat autorităţile săptămâna trecută.

China, unde a apărut covid-19 în urmă cu un an, preconizează să accelereze vaccinarea odată cu apropierea Anului Nou chinezesc, care cade anul acesta la 12 februarie.

Aceste festivităţi conduc la cea mai mare migraţie din lume, în care milioane de muncitori părăsesc marile oraşe pentru a se reuni cu familia.

Căile ferate se aşteaptă să asigure 407 milioane de călătorii în perioada vacanţei Anului Nou - de la 28 ianuarie la 8 martie.

În vederea evitării unui blocaj, trenuri suplomentare urmează să fie puse în circulaţie, iar unele universităţi s-au închis, pentru a le permite studenţilor să se întoarcă acasă în avans. Unii vor profita de peste două luni de vacanţă.

China susţine că a eradicat în mare parte epidemia, însă a semnalat luni 23 de contaminări în ultimele 24 de ore - cel mai mare bilanţ din ultimele aproape două luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.