Uzbekistanul nu intenţionează să îi expulzeze pe ruşii care fug în masă în Asia Centrală pentru a evita mobilizarea parţială, a anunţat vineri guvernul de la Taşkent, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sute de mii de bărbaţi, unii cu familii, au părăsit Rusia de când preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parţială săptămâna trecută. Mulţi dintre ei s-au îndreptat către Uzbekistan, Kazahstan şi alte foste republici sovietice din Asia Centrală.

Cu toate acestea, unii dezertori rămân îngrijoraţi de siguranţa lor în acele ţări, deoarece guvernele lor au legături strânse cu Moscova.

Ministerul de Externe al Uzbekistanului a anunţat într-o declaraţie că îşi va respecta angajamentul faţă de principii precum respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a altor state şi că sprijină o soluţionare paşnică a conflictului ucrainean.

”Cetăţenii străini care nu au încălcat legea nu sunt supuşi deportării forţate”, se arată în comunicat.

Uzbekistanul nu a menţionat câţi ruşi au sosit în ţară de la anunţul mobilizării. Kazahstanul vecin a raportat că a înregistrat aproximativ 100.000 de sosiri.

Oficialii uzbeci au mustrat săptămâna aceasta un dansator de balet rus pentru că a cântat în Taşkent un cântec care ar putea fi interpretat ca un sprijin oferit războiului Rusiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.