Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus, miercuri, ca Uniunea Europeană să ofere un ajutor financiar de cinci miliarde de euro menit să ajute Ucraina să facă faţă consecinţelor războiului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest nou ajutor reprezintă a doua tranşă dintr-un pachet de maximum nouă miliarde de euro acordaţi în 2022, propus pe 18 mai.

”Astăzi (n.r. miercuri), Comisia propune o asistenţă macrofinanciară suplimentară de 5 miliarde de euro pentru Ucraina”, a anunţat von der Lyen pe Twitter.

Noul ajutor, sub formă de împrumuturi, va trebui în continuare aprobat de cele 27 de ţări membre ale UE, care au planificat să-l discute vineri, la o reuniune a miniştrilor de Finanţe la Praga.

Cele douăzeci şi şapte de state membre au aprobat pe 12 iulie un prim ajutor de un miliard de euro, în cadrul acestei asistenţe macrofinanciare. Suma a fost plătită la începutul lunii august. Din suma totală maximă de nouă miliarde promisă, UE ar trebui, prin urmare, să ofere în continuare ”până la trei miliarde de euro” Ucrainei în acest an.


Această sumă ”va fi eliberată cât mai curând posibil”, a anunţat Comisia într-un comunicat de presă emis miercuri. Statele membre au păreri diferite cu privire la modul de finanţare a pachetului de ajutor, ceea ce întârzie procesul.

Asistenţa macrofinanciară (AMF) este un ajutor pe care UE îl oferă ţărilor vecine care se confruntă cu probleme serioase ale balanţei de plăţi, pe lângă asistenţa din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI). Kievul are nevoie de cinci miliarde de dolari pe lună pentru a menţine economia ţării în funcţiune, a declarat ministrul ucrainean de Finanţe, Serghei Marcenko, în mai.

Cele nouă miliarde de euro acordate de UE fac parte dintr-un efort internaţional mai amplu, condus în special de Statele Unite şi celelalte ţări din G7 şi care însumează 39 de miliarde, a explicat jurnaliştilor un diplomat european. Această sumă s-ar putea dovedi insuficientă, deoarece fusese calculată pe premjisa că operaţiunea militară lansată de Rusia în Ucraina se va încheia în august, a subliniat oficialul european.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.