Comisia Europeană propune un nou pachet de ”sancţiuni drastice” împotriva Rusiei, care ar ”stabili temeiul juridic” pentru plafonarea preţului petrolului, a declarat, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o declaraţie de presă la Bruxelles, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Săptămâna trecută, Rusia a escaladat invazia Ucrainei la un nou nivel. Referendumurile false organizate în teritoriile pe care Rusia le-a ocupat sunt o încercare ilegală de a acapara pământ sau de a schimba graniţele internaţionale prin forţă. Mobilizarea şi ameninţarea lui Putin de a folosi arme nucleare sunt paşi suplimentari pe calea escaladării”, a spus Von der Leyen.

”Nu acceptăm referendumurile false şi orice fel de anexare în Ucraina şi suntem hotărâţi să facem Kremlinul să plătească pentru această escaladare ulterioară”, a adăugat ea.

Acest al optulea pachet ar include noi persoane şi entităţi vizate de sancţiuni şi ar restricţiona şi mai mult comerţul, a mai spus Von der Leyen.

Noul pachet propune, de asemenea, noi interdicţii de import pentru produsele ruseşti.

”Acest lucru va ţine produsele ruseşti departe de piaţa europeană şi va priva Rusia de venituri suplimentare de 7 miliarde de euro”, a subliniat şefa Comisiei Europene.

Noul pachet de ”sancţiuni drastice” propus de Comisia Europeană împotriva Rusiei ar ”stabili temeiul juridic” pentru plafonarea preţului petrolului, a mai afirmat ea.

Ursula von der Leyen a spus că plafonul preţului petrolului, care a fost deja convenit la nivel de ţară G7, ”va ajuta la reducerea veniturilor Rusiei, pe de o parte, şi va menţine piaţa globală a energiei stabilă, pe de altă parte”.

”Aşadar, astăzi, în acest pachet de aici, stabilim temeiul juridic pentru plafonarea preţului petrolului”, a mai declarat ea.

UE a fost deja de acord să interzică ţiţeiul rusesc transportat pe mare începând cu 5 decembrie.

În plus, noul pachet propune  interzicerea furnizării serviciilor europene către Rusia şi interzicerea cetăţenilor UE să facă parte din organele de conducere ale întreprinderilor de stat ruse.

”Rusia nu ar trebui să beneficieze de cunoştinţele şi expertiza europeană”, a evocat der Leyen.

În cele din urmă, pachetul va propune modalităţi de a înăspri reprimarea împotriva evitării sancţiunilor.

Noul pachet de sancţiuni al Comisiei UE este o propunere în această etapă şi poate fi adoptat oficial doar la nivelul Consiliului UE cu aprobarea tuturor celor 27 de state membre.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.