Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, sâmbătă, că forţele ruse par să fi comis crime de război care au vizat civilii din Bucea, Ucraina, dar a precizat că avocaţii trebuie să investigheze presupusele incidente, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Von der Leyen a subliniat că a văzut cu ochii ei, vineri, distrugerea din oraşul Bucea, de lângă Kiev. O echipă de criminalistică a început, vineri, exhumarea unei gropi comune care conţinea cadavrele unor civili despre care oficialii locali susţin că au fost ucişi când soldaţii ruşi ocupau oraşul.

”Instinctul meu spune: dacă aceasta nu este o crimă de război, ce este o crimă de război, dar eu am pregătire de medic şi avocaţii sunt cei care trebuie să investigheze cu atenţie”, a declarat von der Leyen reporterilor înainte să plece, sâmbătă, din Ucraina.

”Am văzut fotografiile pe care Denis Şmihal (premierul ucrainean) mi le-a arătat: oameni ucişi în timp ce trec pe lângă ei (soldaţi ruşi). Am putut vedea, de asemenea, cu ochii noştri, că distrugerea din oraş vizează viaţa civililor. Clădirile rezidenţiale nu sunt ţintă militară”, a spus ea, referindu-se la Bucea.

Von der Leyen a mai specificat că Uniunea Europeană lucrează cu Ucraina în cadrul unei echipe comune de anchetă pentru a strânge dovezi ale unor posibile crime de război pentru a fi utilizate în viitoarele procese.

”Este extrem de important să fie bine documentate, pentru a preveni înfrângerile în instanţă, deoarece dovezile nu sunt suficient de bune”, a mai declarat ea.

Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, a afirmat luna trecută că a deschis o anchetă cu privire la posibile crime de război din Ucraina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.