Preşedintele Volodimir Zelenski l-a revocat vineri pe Vadim Prîstaiko din funcţia de ambasador al Ucrainei în Marea Britanie, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decretul prezidenţial nu oferă niciun motiv pentru revocarea sa din funcţie, dar informează că Prîstaiko a fost, de asemenea, restras şi din funcţia de reprezentant al Ucrainei la Organizaţia Maritimă Internaţională.

Marea Britanie a fost un aliat ferm al Ucrainei de la invazia Rusiei de anul trecut, dar cu ocazia summitului NATO din această lună ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a făcut unele comentarii care au fost interpretate de presă ca fiind expresia unei nemulţumiri faţă de insuficienta recunoştinţă a Kievului pentru ajutorul primit. Ulterior, Ben Wallace a precizat că declaraţiile sale au fost înţelese greşit, însă ambasadorul ucrainean comentase în presa de la Londra că replica pe care i-a dat-o oficialului britanic preşedintele Volodimir Zelenski dă dovadă de un „sarcasm nesănătos”.

CITEȘTE ȘI Zelenski îi răspunde lui Ben Wallace: "Am putea să ne exprimăm personal recunoştinţa în fiecare dimineaţă când ne trezim". El spune că nu şi-a schimbat părerea în legătură cu aderarea Ucrainei la NATO
Ministrul britanic al apărării spune că au fost interpretate greşit comentariile sale aparent critice la adresa Ucrainei
CITEȘTE ȘI Ministrul britanic al apărării spune că au fost interpretate greşit comentariile sale aparent critice la adresa Ucrainei

Ambasadorul ucrainean Vadim Prîstaiko a fost întrebat de Sky News dacă a existat o doză de sarcasm în declaraţiile lui Zelenski atunci când preşedintele ucrainean, referindu-se la comentariile lui Ben Wallace, a spus că nu vede cum şi-ar putea exprima mai mult recunoştinţa decât dacă în fiecare dimineaţă, când se va trezi, îl va suna pe Ben Wallace ca să-i mulţumească.

„Nu cred că acest tip de sarcasm este sănătos. Nu trebuie să le arătăm ruşilor că este ceva (care nu merge) între noi. Ei trebuie să ştie că lucrăm împreună. Dacă se întâmplă ceva, Ben mă poate suna şi îmi poate spune tot ce doreşte”, a răspuns ambasadorul Prîstaiko.

Este extrem de neobişnuit ca un diplomat să-şi critice preşedintele în public, dar Prîstako a simţit în mod clar că s-a strecurat o deteriorare în relaţia dintre Ucraina şi cel mai apropiat partener occidental al său, care necesita să fie reparată, comentează The Guardian.

Potrivit cotidianului britanic, se pare că Prîstaiko a avut o conversaţie telefonică „dificilă” cu Zelenski, joi, care s-a încheiat cu demiterea sa.

El era ambasador la Londra din iunie 2020 şi fusese anterior ministru de externe.

Demiterea sa, alături de plecarea aşteptată a lui Wallace din funcţia de secretar al apărării înseamnă că vor avea loc schimbări majore într-o zonă cheie a axei Regatul Unit-Ucraina într-un moment critic pentru contraofensiva Ucrainei, comentează The Guardian.

CITEȘTE ȘI Marea Britanie: Ben Wallace va părăsi postul de secretar al apărării la următoarea remaniere

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI) - organismul ONU al cărei reprezentant al Ucrainei era tot Prîstaiko, iar acum şi această funcţie rămâne vacantă - miercuri s-a aflat că Ucraina a trimis OMI o scrisoare prin care anunţa că stabileşte o nouă rută pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, care ar presupune trecerea prin apele teritoriale ale României, după ce Rusia a ieşit din acordul ce garanta transportul grânelor ucrainene pe o rută sigură. Moscova a anunţat ulterior că va considera drept ţintă legitimă orice navă care se va îndrepta spre porturile ucrainene de la Marea Neagră.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.