Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat luni pe liderii G7, reuniţi într-un summit în Germania, ”să facă maximum” pentru a pune capăt războiului care devastează Ucraina, până la sfârşitul anului, potrivit unor surse din cadrul G7, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski a intervenit prin videoconferinţă, la Castelul Elmau, în Bavaria, unde s-au reunit liderii G7.

Zelenski ”a avut un mesaj foarte puternic, spunând că trebuie să facă maximum pentru a încerca să pună capăt acestui război până la sfârşitul anului”, declară aceste surse.

Zelenski i-a îndemnat pe liderii Grupului Celor Şapte cele mai industrializate ţări ”să intensifice sancţiunile” impuse Moscovei, după ce Occidentul a adoptat maimulte rânduri de măsuri de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

”El a insistat de asemenea asupra necesităţii intensficării sancţiunilor impuse Rusiei”, potrivit acestor surse, care subliniază importanţa ”de a nu scădea presiunea şi de a sacţiona în continuare masiv, greu, Rusia”.

În alocuţiunea sa, Zelenski ”a evocat asprimea iernii” în Ucraina, ”când este mai dificil să lupţi”.

”La sfârşitul anului vom intra într-o situaţie în care poziţiile vor fi îngheţate”, a avertizat el, potrivit acestor surse.

Şefii de stat şi de guverne ai Statelor Unite, Canadei, Germaniei, Franţei, Italiei, Marii Britanii şi Japoniei, reuniţi până marţi, au convenit în prima zi a summitului, duminică, să însăsprească aceste sancţiuni - vizând industria Apărării, potrivit unui oficial de rang înalt de la Casa Albă.

Ei intenţionează, de asemenea, să dezvolte un ”mecanism de plafonare la un nivel mondial al preţului petrolului rus”.

G7 urmează ”să se coordoneze pentru a folosi taxele vamale impuse produselor ruseşti, pentru a ajuta Ucraina”, potrivit aceleiaşi surse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.