Atacul „sabotorilor ucraineni” în zona de frontieră din regiunea Briansk este un act terorist, a declarat joi Vladimir Putin în timpul unei videoconferinţe cu participanţii la un program educaţional din Caucazul de Nord, relatează TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi au comis un alt act de terorism, o altă crimă, au intrat în zona de frontieră şi au deschis focul asupra civililor. Au văzut că era o maşină civilă, au văzut că acolo stăteau civili şi copii, era o maşină obişnuită şi au deschis focul asupra lor”, a declarat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a subliniat că soldaţii şi ofiţerii din cadrul forţelor armate ruse „îşi fac acum cu curaj datoria”, apărând Rusia. „Protejându-i de neonazişti şi de terorişti precum cei care au torturat şi ucis oameni în Donbas timp de opt ani, precum cei care au ucis-o pe Daria Dughina la Moscova, precum cei care astăzi au comis un alt act terorist, o altă crimă, au pătruns pe teritoriul de frontieră şi au deschis focul asupra civililor”, a spus Putin.

Astfel de oameni au fost cei care şi-au propus să îi priveze pe cetăţenii ruşi de memoria lor istorică, de tradiţiile, limba şi istoria lor, a continuat Putin. 

„Această violenţă, o adevărată crimă, este comisă doar de neonaziştii pe care tocmai i-am menţionat şi de stăpânii lor”, a mai declarat şeful statului rus.

„Dar repet: nimic nu va funcţiona pentru ei, îi vom termina noi”, a adăugat Putin, potrivit alocuţiunii publicate pe site-ul Kremlinului.

Liderul rus îşi anunţase pentru joi o deplasare în Caucazul de Nord pentru Ziua Profesorului şi a Mentorului, dar Kremlinul a informat ulterior că vizita la Stavropol a fost anulată din cauza situaţiei din regiunea rusă Briansk, unde, potrivit Moscovei, s-ar desfăşura o operaţiune „teroristă” a unor „sabotori ucraineni”.

Potrivit Moscovei, joi, „sabotori ucraineni” s-au infiltrat în două sate din regiunea Briansk, de la graniţa cu Ucraina şi Belarus, iar FSB şi Garda Naţională desfăşoară „o operaţiune de eliminare” cu care Vladimir Putin este ţinut permanent la curent.

Afirmaţiile Moscovei, negate de Kiev, nu pot fi verificate în mod independent, dar Rusia pregăteşte opinia publică de câteva zile că Ucraina ar pune la cale „acţiuni provocatoare”, o strategie propagandistică ce ar putea urmări distragerea atenţiei de la situaţia de pe front şi ralierea bloggerilor naţionalişti deveniţi tot mai critici în ultima vreme faţă de Kremlin. Ar putea semnala, totodată, pretextul pentru începerea unei noi ofensive asupra Ucrainei, preconizate de ceva timp. 

Pe de altă parte, în discursul rostit marţi în faţa conducerii FSB, Putin le atrăgea atenţia agenţilor de securitate că trebuie să fie pregătiţi de „atacuri teroriste” pe care le-ar pregăti inamicul, inclusiv cu sprijinul Occidentului.

„Combaterea ameninţării teroriste rămâne o sarcină urgentă. În ultimul an, numărul acestor infracţiuni a crescut. În mod evident, acest lucru se datorează atât încercărilor regimului de la Kiev de a folosi metode teroriste - suntem conştienţi de acest lucru, acestea sunt folosite de mult timp de către ei în Donbas -, cât şi dorinţei Occidentului de a reînvia celulele extremiste şi teroriste ale vechilor lor prieteni, în ghilimele, de pe teritoriul nostru. Şi ştim că ei nu s-au dat niciodată înlături în a se folosi atât de radicali, cât şi de extremişti în avantajul lor, în ciuda tuturor declaraţiilor zgomotoase despre lupta împotriva terorismului internaţional. Ei folosesc întotdeauna împotriva noastră ceea ce au la îndemână, ceea ce pot folosi. Întotdeauna a fost aşa - şi încă este aşa”, a spus Putin în faţa conducerii FSB. "În acest sens, trebuie să supraveghem în mod constant şi atent infrastructura critică, locurile de prezenţă în masă a oamenilor, nodurile de transport, întreprinderile complexului militar-industrial şi complexul de combustibili şi energie", a adăugat el.

CITEȘTE ȘI Putin ordonă FSB-ului să-şi intensifice spionajul împotriva Occidentului şi recunoaşte că au avut pierderi. Reprimarea şi mai aspră a libertăţii de exprimare, printre sarcinile stabilite de liderul de la Kremlin

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.