O porţiune a unui viaduct de pe autostrada A10 s-a surpat marţi, la Genova, au anunţat pompierii, fiind implicate cel puţin 20 de maşini. Cel mai recent bilanţ anunţat de către autorităţi arată că 25 de oameni au murit, iar alţi 11 sunt răniţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Bilanţul a crescut la 25 de morţi şi 11 răniţi, anunţă primarul oraşului

Primarul oraşului italian Genova Marco Bucci a anunţat că bilanţul accidentului de marţi de la viaduct a crescut, relatează The Associated Press.

Numărul morţilor a ajuns la 25, iar alte 11 persoane rănite au fost scoase dintre dărâmături, a declarat Marco Bucci pentru Sky TG24. Un bilanţ anterior anunţa 20 de morţi şi 13 răniţi.

Sute de salvatori, împreună cu câini special antrenaţi, căutau victime între tonele de moloz şi metal contorsionat.

Este prea devreme să se spună care au fost cauzele surpării viaductului, însă coroziunea sau condiţiile meteorologice nefavorabile ar putea fi în parte cauza, afirmă un inginer specializat în poduri. ”Cum acest pod de beton armat şi comprimat are 50 de ani, este posibil ca o coroziune a tendoanelor sau armăturii să fie un factor care a contribuit”, a declarat Ian Firth, un fost preşedinte al The Institution of Structural Engineers. ”Faptul că a avut loc o furtună în acelaşi timp ar putea sau nu să fie deosebit de relevant. În plus, lucrări în curs pe pod pot sau nu să fie în parte responsabile de colaps”, a adăugat el.

 

În opinia lui Firth podul are o formă neobişnuită, însă el seamănă cu un pod şi mai mare din Venezuela, iar ambele au fost concepute de Riccardo Morandi.

UPDATE - Bilanţul tragediei din Italia, revizuit la 20 de morţi şi 13 răniţi de un reprezentant al Protecţiei Civile

Un reprezentant al Protecţiei Civile italiene Angelo Borrelli a revizuit numărul victimelor surpării unei lungi porţiuni din viaductul autostrăzii A10, la Genova, în nordul Italiei, la 20 de morţi şi 13 răniţi, relatează The Associated Press.

Victimele par să fi fost toate în vehiculele care au căzut de pe viaduct, a declarat Borrelli marţi, într-o conferinţă de presă la Roma.

El a precizat că există două depozite sub porţiunea surpată, dar ar fi fost închise, în perioada concediilor de vară, iar nimeni nu se afla în interior.

Nicio locuinţă nu a fost afectată de surpare, a mai precizat Borrelli.

Ingineri rutieri verificau siguranţa viaductului în alte puncte, iar unele zone au fost evacuate ca măsură de precauţie, a anunţat reprezentantul Protecţiei Civile.

Un bilanţ anterior, prezentat de adjunctul ministrului italian al Transporturilor Edoardo Rixi, anunţa cel puţin 22 de morţi şi opt răniţi.

UPDATE - Bilanţul victimelor accidentului de la Genova a ajuns la cel puţin 22 de morţi şi opt răniţi

Bilanţul victimelor prăbuşirii unei porţiuni a unui viaduct rutier, la Genova, a ajuns la 22 de morţi şi opt răniţi, a anunţat marţi un reprezentant în domeniul transporturilor, relatează The Associated Press.

Un bilanţ anterior anunţa 11 morţi şi cinci răniţi.

Numărul victimelor în urma prăbuşirii viaductului rutier a ajuns la 22 de morţi şi opt răniţi, a anunţat marţi adjunctul ministrului Transporturilor Edoardo Rixi. El a declarat pentru postul TG24 că chiar în acel moment echipe de intervenţie recuperau un cadavru dintr-un automobil suspendat de o parte centrală a podului.

Este ”cea mai mare tragedie implicând un pod de această importanţă în Europa din ultimele decenii”, a apreciat el.

Cel puţin 20 de vehicule de pe pod au căzut în gol, iar persoane aflate în clădiri dedesubt sunt implicate, a declarat ministrul.

Momentul prăbuşirii podului a fost surprins de o femeie, cu telefonul mobil. Din imagini se observă cum podul pare că este lovit de un trăsnet înainte de a se prăbuşi.

Sub porţiunea care s-a prăbuşit se află sediul gunoierilor din Genova.

O reprezentantă a pompierilor, Amalia Tedeschi, a declarat pentru postul de stat Rai că aproximativ 20 de vehicule, autoturisme şi camioane, au fost implicate în prăbuşire. Ea a confirmat că două persoane au fost scoase în viaţă, rănite, din vehicule. Tedeschi a anunţat că echipe de căutare cu câini special antrenaţi caută alţi răniţi şi victime la faţa locului.

UPDATE - Potrivit Ansa, cinci persoane au fost rănite şi se află în stare gravă.

Ministerul italian de Interne nu a putut confirma imediat AP bilanţul prezentat de agenţie.

O reprezentantă a pompierilor, Amalia Tedeschi, a declarat pentru postul de stat Rai că aproximativ 20 de vehicule, autoturisme şi camioane, au fost implicate în prăbuşire. Ea a confirmat că două persoane au fost scoase din maşini în viaţă, rănite. Tedeschi a anunţat că echipe de căutare cu câini special antrenaţi caută alţi răniţi şi victime la faţa locului.

Utilaje grele au fost aduse la faţa locului pentru a putea ridica bucăţi din viaductul surpat. Partea de pod care s-a surpat are aproximativ 80 de metri lungime, potrivit lui Tedeschi.

Presa a scris anterior că s-a surpat o porţiune de 200 metri lungime.

Potrivit Ansa, care citează pompierii, cel puţin zece vehicule sunt implicate în surparea viaductului.

O porţiune a unui viaduct de pe autostrada A10 s-a surpat marţi, la Genova. Imediat nu existau informaţii despre morţi sau răniţi. O reprezentantă a poliţiei autostrăzii din Genova, Maria Luisa Catalano, a anunţat că se acţiona şi că ”nu ştim numărul de victime/răniţi încă”.

Ministrul italian de Interne Matteo Salvini a anunţat că  aproximativ 200 de pompieri acţionau la locul accidentului. ”Urmărim minut cu minut situaţia la podul surpat la Genova”, a anunţat el pe Twitter.

Podul asigură legătura între regiunile Lombardia şi Piemont, situate în nord, şi plajele din Liguria, iar principala autostradă asigură, către vest, legătura cu Franţa.

Prime imagini difuzate de pompieri surprind viaductul în ceaţă, din care lipsesc câteva zeci de metri, într-o zonă care pare mai degrabă industrială.

Potrivit pompierilor, Podul Morandi s-a surpat către ora locală 12.00 (13.00, ora României).

”Echipe de pompieri sunt angajate în număr (mare), echipe de căutare şi cu câini sunt aşteptate”, au anunţat ei pe Twitter.

Din cauza reliefului accidentat al regiunii Genova, între mare şi munte, traseul autostrăzii este jalonat de viaducte şi tineluri lungi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.