(Adaugă informaţii şi elemente de background)

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un lider al Statului Islamic (SI), Khaled Aydd Ahmad al-Jabouri, însărcinat cu atacuri comise în Europa a fost ucis într-un atac aerian în Siria, anunţă marţi Comandamentul Militar American în Orientul Mijlociu (CENTCOM), relatează AFP.

Khaled Aydd Ahmad al-Jabouri era ”însărcinat cu planificarea atacurilor SI în Europa”, precizează într-un comunicat CENTCOM.

Moartea acestui lider SI ”urmează să perturbe capacitatea organizaţiei de urzi atacuri în străinătate”, consideră comandamentul american.

CENTCOM subliniază că niciun civil nu a fost ucis sau rănit în acest raid.

Gruparea Statul Islamic a revendicat o serie de atacuri sângeroase în Europa, în timpul ascensiunii sale, când controla regiuni vaste în Siria şi Irak în care a proclamat un ”califat” în care domnea teroarea.

SI a revendicat atentatele de la 13 moiembrie 2015 la Paris şi Saint Germanin, soldate cu 130 de morţi, şi atentatul de la Nisa, la 14 iulie 2016, în sud-estul Franţei, soldat cu 86 de morţi.

Tot în 2016, trei atentate sinucigaşe în Belgia, în regiunea Bruxelles, s-au soldat cu 30 de morţi.

În anul următor, atentate revendicate de SI, la 17 şi 18 august, în Spania, la Barcelona, s-au soldat cu 16 morţi.

UN IRAKIAN CARE SE DĂDEA DREPT SIRIAN

CENTCOM precizează că acest atac aerian de marţi a avut loc în nord-vestul Siriei.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), o dronă americană a vizat lideri SI în provincia Idleb, într-un sector controlat de jihadişti în noerd-vestul Siriei.

Bărbatul - un irakian care se dădea drept sirian şi care îşi spunea Khaled - s-a refugiat în această regiune în urmă cu zece zile, potrivit SOHR, care dispune de o vastă reţea de surse în Siria.

El a fost vizat cu drona în timp ce mergea, în apropierea locuinţei sale, şi avea un telefon asupra sa, potrivit SOHR.

”SI continuă să reprezinte o ameninţare la adresa regiunii şi în afara acesteia”, subliniază comandantul Comandamentului Militar American în O.Mijlociu, generalul Michael Kurilla, citat în acest comunicat.

”În pofida faptului că este slăbită, gruparea rămâne capabilă să desfăşoare operaţiuni în regiune, cu voinţa de a lovi în afara Orientului Mijlociu”, avertizează el.

Sute de militari americani, desfăşuraţi în nord-estul Siriei, în cadrul coaliţiei antijihadiste, după înfrângerea teritorială a SI în Siria, în 2019, continuă să lupte alături de Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi şi să ţintească presupuşi membri SI.

Statele Unite anunţă cu regularitate că vizează lideri SI refugiaţi în Siria.

În octombrie 2019, Statele Unite au anunţat moartea liderului SI Abu Bakr al-Baghdadi, într-o operaţiune în nord-vestul Siriei.

La 16 februarie, armata americană anunţa că a ucis, într-un raid în nord-estul Siriei, un lider important al grupării extremiste, o operaţiune în cursul căreia au fost răniţi patru militari americani.

În 2022, alţi doi lideri ai grupării au fost ucişi, unul în februarie, de către membri ai Forţelor Speciale americane, în nord-vest, iar celălalt în octombrie, de către foşti rebeli din provincia Deraa (sud), susţinuţi de regimul lui Bashar al-Assad.

În pofida înfrângerii sale teritoriale, SI continuă să comită atacuri în Siria, unde gruparea jihadistă a ţintit recent civili care adunau trufe în deşert, omorând zeci de oameni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.