Şapte persoane - patru bărbaţi, două femei şi un copil nenăscut - au fost ucise în atacul armat la o reuniune a Martorilor lui Iehova, la Hamburg, anunţă poliţia germană, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacatorul a acţionat singur în acest atac armat, joi seara, şi s-a sinucis, însă motivaţia sa este necunoscută, anunţă poliţia.

Suspectul, identificat ca fiind Philipp F, în vârstă de 35 de ani, este un fost membru al acestei comunităţi religioase, care nutrea ”resentimente”.

O înregistrare video îl surprinde trăgând gloanţe pe un geam, în clădirea atacată.

Toate victimele atacului sunt cetăţeni germani.

Poliţia a fost chemată joi, către ora locală 21.15 (22.15, ora României), în urma semnalării unor focuri de armă într-o clădire de pe strada Deelböge, în cartierul Gross Borstel, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei, Holger Vehren.

Poliţiştii au intrat în clădire şi au găsit persoane ”care ar fi putut să fie rănite grav cu arme de foc, unele mortal”, a precizat el.

”Ei au auzit un foc de armă în partea de sus a clădirii şi au urcat scările, unde au găsit o persoană. Până acum nu avem indicii care să arate că vreunul dintre atacatori a fugit” de la faţa locului.

Martorii lui Iehova s-au adunat la citirea Bibliei, iar atacul a început către ora locală 21.00 (22.00, ora României).

Gregor Miesbach, care l-a filmat pe atacator trăgând pe o fereastră, la primul etaj, a declarat tabloidului Bild că nu şi-a dat seama ce se întâmpla. ”Filmam cu telefonul şi mi-am dat seama numai făcând zoom că cineva trăgea, la Martorii lui Iehova”.

”Am auzit focuri de armă puternice. Am văzut un bărbat cu o armă de foc trăgând prin geam şi l-am filmat”, a declarat el.

O studentă, Lara Bauch, în vârstă de 23 de ani, care locuieşte în apropiere, a declarat agenţiei germane de presă DPA că ”s-au auzit patru rafale de focuri de armă - mai multe gloanţe au fost trase în fiecare rafală -, cu pauze de 20 de secunde până la un minut”.

Ea a spus că de la fereastra sa a putut vedea o persoană alergând de la parter la primul etaj. ”Bărbatul purta haine negre şi se mişca repede”, a subliniat ea.

O alertă a fost emisă pe aplicaţia federală NINAwarn către ora locală 21.00 (22.00, ora României), prin care locuitorii erau avertizaţi că ”unul sau mai mulţi atacatori trag în oameni într-o biserică”.

Înregistrări video au surprins poliţişti evacuând oameni din sala de întâlnire, pe unii către ambulanţe.

Ministrul de interne al Hamburgului Andy Grote a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că Forţe Speciale din cadrul poliţiei şi numeroşi poliţiti au fost desfăşuraţi la faţa locului.

Motivele atacului armat erau ”încă neclare”.

Cancelarul german Olaf Scholz a denunţat vineri un ”act brutal de violenţă” şi a anunţat că se gândeşte la victime şi rudele lor.

Comunitatea din Germania a Martorilor lui Iehova s-a declarat, într-un comunicat ”profund întristată de atacul oribill împotriva membrilor săi în «sala regatului» din Hamburg, în urma unui serviciu religios”.

Experţi criminalişti în uniforme albe au muncit în noaptea de joi spre vineri în interiorul clădirii, puternic iluminat.

Martorii lui Iehova este o organizaţie creştină, înfiinţată în Statele Unite în secolul al XIX-lea.

Potrivit unui ultim raport al organizaţiei, din 2022, aceasta are aproximativ 8,7 milioane de membri în întreaga lume, iar în Germania aproximativ 170.000. În Hamburg s-ar afla aproximativ 4.000 de membri.

Martorii lui Iehova probabil că sunt cunoscuţi cel mai bine prin activitatea lor evanghelică din uşă în uşă prin care oferă literatură biblică.

Ei consideră că bisericile tradiţionale creştine s-au abătut de la adevăratele învăţături ale Bibliei şi nu funcţionează în deplină armonie cu Dumnezeu.

În Germania există una dintre cele mai restrictive legislaţii privind armamentul din Europa, iar o clauză prevede ca orice persoană în vârstă de până la 25 de ani este necesar să fie evaluată psihologic pentru a obţine un permis portarmă.

În 2021, în Germania existau aproximativ un milion de proprietari de armament, potrivit Registrului Naţional german al Armelor de Foc, care deţineau legal 5,7 milioane de arme de foc şi piese de arme de foc, majoritatea deţinute de vânători.

Arestări în masă au avut loc în decembrie, în urma unui presupus complot în vederea unei răsturnări de la putere a Guvernului, iar autorităţile plăniuiesc să înăsprească şi mai mult legislaţia armamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.