Alpinistul nepalez Kami Rita Sherpa a atins miercuri vârful Everest a 27-a oară şi a stabilit un nou record pe ”Acoperişul Lumii”, anunţă organizatorul expediţiei sale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”El a atins cu succes vârful în această (miercuri) dimineaţa, ghidând un alipinist vietnamez”, declară AFP Mingma Sherpa de la agenţia Seven Summit Treks.

Însă sezonul alpinismului a început în mod tragic anjula acesta în Everest, iar trei câţărători nepalezi au fost daţi dispăruţi în aprilie şi un american la începutul lui mai.

Tot miercuri, un alpinist moldovean în vârstă de 46 de ani a murit pe acest munte.

În Nepal se află opt dintre cele mai înalte vârfuri din lume, inclusiv Everestul, care are o altitudine de 8.849 metri, escaladat în fiecare sezon de sute de căţătători, atunci când temperaturile sunt mai îndurătoare, iar vântul în general mai slab.

Miercuri, ghidul montan britanic Kenton Cool, în vârstă de 49 de ani, a atins Vârful Everest a 17-a oară, bătându-şi propriul record de cel mai mare număr de căţărări pe vârf atins de către un nenepalez.

Kami Rita Sherpa, în vârstă de 53 de ani, deţinea recordul nunmărului ascensiunilor Everestului din 2018, pe care l-a urcat a 22-a oară, bătându-şi propriul record, pe care-l împărţea cu alţi doi şerpaşi, care s-au retras între timp.

”OMUL EVERESTULUI!”

Duminică, alipinistul nepalez Pasang Dawa Sherpa, în vârstă de 46 dde ani, a egalat ultimul record al lui Kami Rita Sherpa şi a ajuns pe creasta Everestului a 26-a oară.

Un ghid montan de peste 20 de ani, Kami Rita Sherpa a reuşit ascenssiunea Everestului prentru prima oară în 1994, în timp ce lucra pentru o expediţie comercială.

De atunci el a escaladat Evrestul aproape anual, conducând de mai multe ori prim echipă cu coardă care deschide calea de acces către vârf.

Autorităţile neplaeze au eliberat 478 de permise de ascensiune unor alpiniştri străini anul acesta, în valoare de 11.000 de dolari (aproape 10.000 de euro) unitatea.

Bugetul unei ascesniuni este cuprins între 45.000 de dolari (41.000 de euro) şi 200.000 de dolari (184.000 de euro).

Majoritatea alpiniştilor sunt însoţiţi de către un ghid, iar peste 900 de persoane vor încrca să ajungă pe ”Acoperişul Lumii” în acest sezon - care durează până la începutul lui iunie - un record în acest an.

”Unele persoane se află în căutarea unor recorduri, dar eu nu fac asta pentru recorduri”, declara AFP, în martie, Kami Rita Sherpa.

”Mă gândesc la ceea ce putem face pentru turism în Nepal, pentru ca şi mai mulţi alpinişti să vină aici, şi la cum să-i satisfacem şi să-i facem fericiţi”, declara el.

Supranumit ”Omul Everestului”, el s-a născut în 1970 la Thame, un sat din Himalaya, o pepinieră a alipiniştilor cu experienţă.

El a crescut în valea himalayană şi şi-a văzut taăl, iar apoi fratele plecând în expediţii ca ghizi montani, după care le-a urmat exemplul.

”NU ATÂT DE UIMITOR!”

În 2019, el a atins ”Acoperişul Lumii” în două rânduri, în doar şase zile.

Kami Rita Sherpa îl însoţea miercuri pe Chinh Chu, un miliatrdar vietnamez, care a făcut avere în finanţe, în timp ce Kenton Cool îl ghida pe Richard Walker, preşedintele executiv al lanţului britanic de supermarketuri Iceland Foods.

Kenton Cool, în vârstă de 49 de ani, a escaladat Everestul pentru prima oară în 2004, iar cea de-a 16-a ascensiune, care a avut loc anul trecut, i-a permis să stabilească singurul record de urcări pe vârf al unui alipinist nenepalez, însă s-a declarat ”surprins” de atenţia care i se acordă.

”În realitate, nu este atât de uimitor”, a declarat el AFP, subliniind numărul ghizilor nepalezi care a ajuns pe Vârful Everestului înaintea sa.

Industria alpinismului în Himalaya se bazează pe experinţa şerpaşilor, în general originari din văile Everestului.

Ei plătesc un tribut greu pentru a-i însoţi pe unii aventurieri, în fiecare an, pe ”Acoperişul Lumii”.

O treime dintre morţii din Everest sunt căţărători nepalezi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.