Şeful serviciilor militare de informaţii israeliene, generalul-maior Aharon Haliva, care anul trecut şi-a asumat responsabilitatea pentru eşecurile ce au permis atacul condus de Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, a demisionat, a anunţat luni armata într-un comunicat, el fiind primul înalt responsabil israelian care demisionează după aproape şapte luni de război devastator în Fâşia Gaza, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Generalul-maior Aharon Haliva a fost unul dintre mai mulţii comandanţi israelieni de rang înalt care au recunoscut că nu au reuşit să prevadă şi să prevină cel mai devastator atac din istoria Israelului.
 
"Divizia de informaţii de sub comanda mea nu s-a ridicat la înălţimea sarcinii care ne-a fost încredinţată. Am purtat cu mine de atunci acea zi neagră", a declarat el într-o scrisoare de demisie publicată de armată.
 
În timpul atacului din 7 octombrie, mii de luptători ai Hamas şi ai altor grupări au spart barierele de securitate de înaltă tehnologie din jurul Fâşiei Gaza, surprinzând forţele israeliene şi făcând ravagii în comunităţile din jurul enclavei. Aproximativ 1.200 de israelieni şi cetăţeni străini au fost ucişi în atac, majoritatea civili, iar aproximativ 250 au fost luaţi în captivitate în Fâşia Gaza, unde 133 sunt încă ostatici.
 
Atacul a pătat grav reputaţia armatei şi a serviciilor de informaţii israeliene, considerate anterior ca fiind practic imbatabile.
 
Şeful forţelor armate, generalul-locotenent Herzi Halevi, şi şeful agenţiei de informaţii interne Shin Bet, Ronen Bar, şi-au asumat responsabilitatea în urma atacului, dar au rămas în funcţie în timp ce războiul din Gaza a continuat.
 
În schimb, premierul Benjamin Netanyahu nu şi-a acceptat până acum responsabilitatea, deşi sondajele indică faptul că majoritatea israelienilor îl acuză că nu a făcut suficient pentru a preveni sau a apăra ţara împotriva atacului.
 
Haliva este primul general din statul major al IDF care îşi părăseşte postul din cauza eşecurilor care au dus la atacul asupra Israelului şi la războiul din Fâşia Gaza
 
Comunicatul prin care îşi anunţă demisia se intitulează "Responsabilitatea şi încetarea funcţiei". Referindu-se la atacul Hamas, Haliva a mai spus că "va trăi cu durerea oribilă a războiului în fiecare zi".
 
Timp de mai bine de un an, Hamas şi-a planificat strategic atacul asupra Israelului, făcând planuri de luptă pe baza unor materiale din surse deschise, au declarat în decembrie ofiţerii israelieni de informaţii. Atacul i-a uimit pe israelieni şi a ridicat imediat întrebări cu privire la capacităţile de informaţii şi apărare ale ţării. The Washington Post a relatat anul trecut că, în ciuda unor informaţii apărute în luna august, potrivit cărora un atac era iminent, avertismentele au fost ignorate, iar comunităţile de pe partea israeliană a frontierei nu au fost niciodată avertizate cu privire la o ameninţare.
 
Haliva, care a servit în armată timp de 38 de ani, va părăsi oficial rolul odată ce va fi numit succesorul său, a precizat IDF (armata israeliană).
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.