Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a anunţat că-şi va relua activitatea începând de luni în biroul său din Brasilia - luat cu asalt duminică, la fel ca Congresul şi Curtea Supremă, de către sute de susţinători ai predecesorului său de extremă dreapta Jair Bolsonaro, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Puciştii care au promovat distrugerea proprietăţilor publice la Brasilia sunt pe cale să fie identificaţi şi vor fi pedepsiţi. Mâine (luni), ne vom relua munca la Palatul Planalto. Democraţie întotdeauna”, a scris pe Twitter şeful de stat de stânga, care a înspectat clădirile vandalizate după ce a revenit la Brasilia duminică seara târziu.

După mai multe ore de haos, forţele de ordine au preluat controlul asupra clădirilor invadate de către sute de manifestanţi anti-Lula şi au arestat peste 200 de persoane, potrivit ministrului bralizian al Justiţiei şi Securităţii Flavio Dino.

Zona a fost încercuită şi izolată de către autorităţi.

Însă bolsonariştii - majoritatea purtând tricoul galben al Seleçao - selecţionata de fotbal a Braziliei - un simbol al pe care şi l-au însuţit - au reuşit să forţeze cordoanele de securitate.

Ei au provocat pagube considerabile în cele trei palate uriaşe - adevărate comori ale arhitecturii moderne, în care se află numeroase opere de artă.

Tablouri de o valoare inestimabilă au fost avariate - inclusiv ”Mulatrele” al pictorului modernist Di Cavalcanti, expus la palatul prezidenţial - care a fost îngăurit de mai multe ori, potrivit unor imagini puse în circulaţie pe reţele de socializare.

Pe reţele de socializare au fost puse în circulaţie înregitrări video în care apar birouri parlamentare vandalizate. Un manifestat s-a aşezat pe fotoliul preşedintelui Senatului - la fel ca susţinătorii lui Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul în urmă cu doi ani.

Potrivit CNN, manifestanţi au dat foc covorului din salonul Congresului, care a fost necesar să fie inundat pentru a stinge incendiul.

Un sindicat de presă a anunţat agresarea a cinci jurnalişti. Printre aceştia se află şi un fotograf AFP, care a fost bătut şi i s-a furat tot materialul.

”Noi nu recunoaştem acest Guvern, pentru că este ilegitim”, a declarat AFP Victor Rodrigues.

”Nu vom da înapoi. Vom pleca de aici, dar ne vom întoarce”, a ameninţat el.

”NE VOM ÎNTOARCE”

Strigătul adunării - ”Intervenţie militară!” - în vederea îndepărtării lui Lula de la putere - a continuat să fie strigat de mulţimea care a rămas în apropierea Congresului în aceste ore, în pofida gazelor lacrimogene şi tunurilor cu apă ale poliţiei.

Jair Bolsonaro se află în Statele Unite, unde a plecat cu două zile înainte de învestirea lui Lula, refuzând astfel să-i predea eşarfa prezidenţială celui care l-a întrânt cu un scor mic în alegerile prezidenţiale din octombrie.

Într-o serie de mesaje pe Twitter, el a condamnat - fără fermitate - ”degradările şi invaziile clădirilor publice”.

Însă totodată el a ”respins acuzaţiile fără probe” ale succesorului său, potrivit cărora ar fi încurajat aceste violenţe.

Mai mulţi dintre aliaţii săi s-au desolidarizat de violenţele de duminică - inclusiv Valdemar Costa Neto, preşedintele PL, partidul lui Bolsonaro, care şi-a exprimat regretul faţă de ”o zi tristă pentru naţiunea braziliană”.

Guvernatorul districtului federal Brasilia, Ibaneis Rocha, alt aliat al lui Jair Bolsonaro, i-a prezentat scuze preşedintelui Lula într-o înregistrare video. El i-a catalogat pe cei care se fac vinovaţi de vandalizarea clădirilor publice ”adevăraţi vandali” şi ”adevăraţi terorişti”.

”Supravegheam împreună cu ministrul (Justiţiei) Flavio Dino toate aceste mişcări (...). În niciun moment nu am crezut că aceste manifestaţii vor lua astfel de proporţii”, a dat el asigurări.

Aceste distrugeri au provocat o avalanşă de condamnări în lume.

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis lui Lula că poate ”conta pe susţinerea de nezdruncinat a Franţei”.

Omologul său american Joe Biden a denunţat drept ”scandaloase” violenţele manifestanţilor.

”Folosirea violenţelor pentru a a ataca instituţiile democratice este întotdeauna inacceptabilă”, a scris pe Twitter secretarul de Stat american Antony Blinken.

Preşedintele mexican Andrés Manuel Lopez Obrador a denunţat ”tentativa de lovitură de stat a conservatorilor din Brazilia”.

Bolsonarişti manifestau în faţa unor cazărmi militare după înfrângerea lui Jair Bolsonarp.

Ei cereau intervenţia armatei pentru a-l împiedica pe Lula să revină la putere, în al treilea mandat, după cele din 2003 şi 2020.

Unii dintre ei au blocat axe rutiere timp de peste o săptămână, după alegeri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.