Poliţia rusă anunţă luni că a arestat 60 de persoane suspectate de luarea cu asalt a unui aeroport din Mahacikala, capitala Republicii ruse Daghestan, cu populaţie majoritar musulmană, care căutau pasageri provenind din Israel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O mulţime de bărbaţi a invadat duminică seara pista şi terminalul aeroportului, în pline tensiuni în întreaga lume, după campania de represalii în Fâşia Gaza a Israelului, declanşată de un atac-surpriză, la 7 octombrie, al Hamas pe teritoriul israelian.

În ciocniri cu atacatorii pe aeroportul din Mahacikala, nouă poliţişti au fost răniţi, dintre care doi au fost spitalizaţi, anunţă luni într-un comunicat Ministerul rus de Interne.

”Peste 150 de participanţi activi la tulburări au fost identificaţi, iar 60 dintre ei au fost arestaţi”, anunţă ministerul, care dă asigurări că operaţiuni de căutare erau în curs în vederea identificării tuturor atacatorilor.

”În prezent, aeroportul este întregime sub controlul forţelor de ordine”, anunţă el.

CĂUTARE DE PASAGERI ISRAELIENI

Înregistrări video difuzate pe reţele de socializare şi în presa rusă surprind bărbaţi care controlează maşini, verificând identitatea unui pasager, forţând uşi în terminal şi adunându-se lângă un avion pe pistă.

Potrivit site-ului Flightradar, un zbor provenind de la Tel Aviv aparţinând companiei ruse Red Wings a aterizat duminică, la ora locală 19.00 (18.00, ora României) la Mahacikala.

Publicaţia independnetă rusă Sota scrie că este vorba despre un zbor de tranzit care urma să redecoleze către Moscova, la ora locală 21.00 (20.00, ora României).

Autorităţile locale nu au anunţat dacă acest zbor şi pasagerii săi au putut să decoleze.

Luni dimineaţa, Agenţia Aviaţiei ruse a anunţat că aeroportul urmează să fie închis doar până marţi dimineaţa, după ce a anunţat duminică o eventuală închidere până la 6 noiembrie.

”Aeroportul va fi deschis doar după un control minuţios al forţelor de ordine”, anunţă agenţia.

Potrivit Sota, bărbaţi s-au adunat mai întâi în faţa aeroportului, pentru a verifica paşapoartele persoanelor care ieşeau, în căutare de cetăţeni israelieni.

Înregistrări video difuzate pe Telegram surprind alţi bărbaţi forţând bariere, controlând în interiorul maşinilor sau forţând uşi în interiorul terminalului sau un bărbat postat pe aripa unui avion Red Wings apropiindu-se de ferestre.

Unul dintre bărbaţi, într-una dintre aceste înregistrări video, ţine o pancartă pe care putea citi ”Ucigaşii de copii nu au ce căuta în Daghestan”, în timp ce alţii strigau ”Allah Akbar” (”allah e mare”).

Unii bărbaţi din mulţime agitau steaguri palestiniene.

LIDERULUI DAGHESTANULUI SERGHEI MELIKOV ACUZĂ UCRAINA

Liderul acestei republici din Caucazul rus, Serghei Melikov, a dat asigurări luni dimineaţa - fără să prezinte probe - că aceste tulburări au fost organizate de pe teritoriul Ucrainei, în plin război înre Kiev şi Moscova.

”iniţiatorii acestei acţiuni, evident, sunt ianmicii noştri, cei care au organizat aceste acţiuni de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat el presei, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

El afirmă că un canal pe Telegram critic faţă de autorităţile locale, ”Utro Dagestan”, este administrat de către ”trădători” din Ucraiana.

Acest canal - urmărit de aproximativ 60.000 de abonaţi - a partajat un apel la adunare la aeroportul din Mahacikala duminică seara, anunţând că vrea să împiedice sosirea unor pasageri ”indezirabili” ai zborului Red Wings veniţi de la Tel Aviv.

Războiul dintre Israel şi Hamas a intrat luni în a 24-a zi.

Fâşia Gaza este bombardată în mod neîncetat de către armata israeliană, în urma atacului Hamas în Israel la 7 octombrie, cel mai sângeros din istoria Israelului.

La momentul în care incidentul era în curs, Israelul a cerut Rusiei ”să protejeze toţi cetăţenii israelieni şi toţi evreii”.

Statele Unite au condamnat ”manifestaţii antisemite” prin cocea purtătoarei de cuvânt a Consiliului Securităţii Naţionale americane (NSC) de la Casa Albă Adrienne Watson.

Ministrul Informaţiei din Cecenia, o republcă vecină, Ahmed Dudaiev, a îndemnat la calm, în urma unei intensificări a tensiunilor în Caucazul rus, şi la o evitare a ”provocărilor”.

Duminică, un centru evreiesc din regiunea Kabardino-Balkaria (sud) a fost incendiat, în oraşul Nalcik, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.