Rusia nu va mai livra nici petrol şi nici gaze naturale ţărilor care plafonează preţul hidrocarburilor vândute de către Moscova, ameninţă miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, la Forumul Economic al Estului dedicat Asiei, la Vladivostok, în Extremul Orient rus, în timp ce Occidentul lucrează la această măsură, pe care liderul rus o denunţă drept o decizie ”absolută stupidă”, relatează AFP. El a făcut trimitere la un basm rusesc, sugerând că Europa va păţi precum lupul din poveste, căruia i-a îngheţat coada.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O plafonare a preţurilor ”ar fi o decizie absolut stupidă”, a tunat Putin la Forumul de la Vladivostok.

”Nu vom mai livra absolut nimic, dacă este împotriva intereselor noastre economice. Nici gaze naturale, nici petrol, nici cărbune (...). Nimic”, a subliniat liderul de la Kremlin.

”Nu vom mai furniza nimic în afara cadrului contractelor” semnate cu ţările importatoare, a precizat el în faţa unor reprezentanţi economici ruşi şi asiatici.

”Însă cei care încearcă să ne impună ceva nu sunt în măsură, azi, să ne dicteze voinţa lor”, a subliniat el.

Putin a îndemnat statele membre ale Uniunii Euroene (UE) ”să revină la raţiune”, în contextul în care voci din Occident acuză Rusia de faptul că foloseşte energia ca ”armă” de represalii faţă de sancţiunile care i-au fost impuse din cauza invaziei şi Războiului rus din Ucraina.

Liderul de la Kremlin a respins miercuri aceste acuzaţii.

”Încă o prostie!”, a tunat el.

În opinia şefului statului rus, UE, care se confruntă cu o creştere vertiginoasă a preţurilor, ”are mai multe soluţii: fie să subvenţioneze preţurile mari (ale energiei) (...), fie să-şi reducă consumul”.

”Din punct de vedere economic, acest lucru este corect. Însă, din punct de vedere social este periculos. Asta poate să provoace o explozie”, avertizează el.

”E mai bine să respecţi obligaţiile contractuale, regulile civilizate”, a subliniat Putin.

”Este imposibil să te amesteci în legile economice obiective. Altfel, acest lucru se întoarce împotriva ta ca un bumerang”, a avertizat el.

Liderul de la Kremlin a făcut trimitere la povestea rusească ”Vulpea şi lupul”, avertizând: ”Ne va mai rămâne un singur lucru de făcut, ca în celebrul basm rusesc, vom condammna coada lupului să îngheţe”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.