Rusia a anunţat, vineri, că a distrus o fabrică de arme din suburbiile Kievului şi a asigurat că atacurile asupra capitalei ucrainene vor fi intensificate ca măsură de retorsiune în faţa atacurilor organizate de Ucraina pe teritoriul rus, relatează AFP

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O fabrică din regiunea Kiev de rachete de tip Neptun, pe care armata ucraineană a anunţat că le-a folosit într-un atac asupra crucişătorului rus Moskva, nava-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, a fost vizată în noaptea de ji spre vineri într-un atac aerian rus, au constatat vineri jurnalişti AFP la faţa locului.

Un atelier al fabricii şi o clădire aministrativă de lângă acesta, situate în localitatea Vîşneve, la 30 de kilometri dus-vest de Kiev, au fost grav avarate, a constatat AFP.

Geamurile unui număr de aproximativ 50 de vehicule parcate într-o parcare, în apropiere, au fost spulberate de suflul exploziei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a anunţat anerior că Rusia a distrus atelierul de producţie de rachete de tip spl-aer al acestei fabrici - denunită Vizar - cu o rachetă de croazieră de tip Kalibr.

”Numărul şi amploarea atacurilor cu rachete pe teritoriile Kievului vor creşte ca răspuns la toate atacurile şi sabotajele de tip terorist efectuate pe teritoriul rus de către regimul naţionalist de la Kiev”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, precizând că armata rusă a distrus un atelier de producţie al uzinei Vizar, care produce rachete de tip sol-aer.

”Atelierele de producţie şi reparare a sistemelor de rachete antiaeriene cu rază lungă şi medie de acţiune, precum şi a rachetelor antinavă, au fost distruse”, a adăugat ministerul într-un comunicat publicat pe canalul său Telegram, potrivit BBC.

Joi, Rusia a acuzat Ucraina că a trimis elicoptere peste graniţa sa pentru a ataca mai multe oraşe ruseşti.

”Către ora (locală) 1.30 (şi ora României), gardianul meu m-a sunat şi mi-a semnalat atacuri”, a declarat AFP Andrii Sizov, în vârstă de 47 de ani, care deţine un atelier de lemn situat la 100 de metri de fabrică.

”Au avut loc cinci atacuri. Angajatul meu se afla la birou. El a fost azvârlit la pământ de explozie”, declară el.

”După mine, ei (ruşii) ne fac să plătim distrugerea (crucişătorului) Moskva”, declară el, referindu-se la scufundarea, joi, a navei-amiral a Flotei ruse la Marea neagră.

Guvernatorul regiunii Odesa, Maxim Mmarcenko, a anunţat, în nopatea de miercurispre joi, că rachete de tip Neptun au fost folosite de către armata rusă împotriva crucişătorului Moskva.

Fabrica Vizar este una dintre fabricile ucrainene care produc acst tup de rachetă, potrivit UkrOboronProm, un holding de stat din care fac parte fabricile de armament ucrainene.

Moscova nu a confrmat, până în prezent, această explicaţie a scufundării crucişătorului Moskva.

Ea a anunţat că pur şi simplu a izbucnit un incendiu la bordul acestei nave lansatoare de rachete, cu o lungime de 198 de metri, care a făcut muniţia să explodeze.

Crucişătorul s-a scufundat ulterior, în timpul unei încercări de remorcare către cel mai apropiat port.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.