Peste 51% dintre turci au votat în favoarea modificărilor constituţionale în vederea înlocuirii sistemului parlamentar cu cel prezidenţial, desfiinţarea funcţiei de premier şi acordarea unor puteri vaste preşedintelui, la referendumul de duminică, arată rezultatele anunţate după numărarea tuturor voturilor. Prezenţa la urne a fost de 86%. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, duminică seară, că naţiunea şi-a arătat voinţa liberă, iar Turcia a luat o decizie istorică privind sistemul de guvernare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

REZULTATELE LA REFERENDUM ÎN TIMP REAL

CITEȘTE ȘI Principalele schimbări aduse de referendum în Turcia

UPDATE 00:49  - Peste 51% dintre turci au votat în favoarea extinderii prerogativelor lui Erdogan

Circa 51,4% dintre turci au votat în favoarea extinderii prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar aproximativ 48,6% au votat împotrivă, arată rezultatele anunţate după numărarea tuturor voturilor.

Peste 25 de milioane de turci au votat în favoarea modificării Constituţiei pentru a-i oferi prerogative sporite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în timp ce peste 23,7 milioane au votat împotrivă.

UPDATE 00:06 - Modificarea Constituţiei turce prin care este extinsă puterea preşedintelui a fost adoptată prin referendum, confirmă oficial Comisia Electorală

Şeful Comisiei Electorale a Turciei (YSK) a confirmat oficial că referendumul care îi extinde prerogativele preşedintelui a fost adoptat, relatează Reuters. El a precizat că rezultatele sunt provizorii şi că acestea trebuie confirmate, pentru a deveni oficiale, ceea ce se va întâmpla, probabil, în termen de 11 sau 12 zile. Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 99,45% din sufragii, 51,37% dintre alegători au votat “da” şi 48,63% au votat “nu”.

Cu 1,25 milioane mai mulţi turci au votat în favoarea modificărilor constituţionale decât împotrivă, iar, în condiţiile în care mai sunt de numărat aproximativ 600.000 de sufragii, înseamnă că schimbările au fost aprobate, a explicat preşedintele YSK, Sadi Guven, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că YSK a decis să ia în considerare la numărătoare şi buletinele care nu au fost ştampilate de oficialii săi, dacă nu se dovedeşte că sunt fraudate. Instituţia a evocat un număr mare de plângeri că oficiali YSK de la secţiile de vot nu au reuşit să ştampileze multe buletine.

Opoziţia a contestat decizia, avertizând că ridică semne de întrebare privind validitatea votului.

Guven a insistat că hotărârea a fost luată înainte ca rezultatele să fie trecute în sistem şi că atât membri ai partidului de la putere, AKP, cât şi ai opoziţiei, au fost prezenţi în aproape toate secţiile de vot şi au semnat rapoartele finale.

Rata de participare la scrutin a fost de aproximativ 86%, au precizat autorităţile. În Turcia nu există prag minim pentru ca o consultare populară să fie validă.

UPDATE 22:30 - Erdogan afirmă că poporul turc a luat o decizie istorică la referendum

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, duminică seară, că naţiunea şi-a arătat voinţa liberă la referendumul în urma căruia îi vor fi sporite prerogativele, relatează Hurriyet.

“Turcia a luat o decizie istorică privind sistemul de guvernare”, a adăugat el.

Anterior, premierul Binali Yildirim a revendicat victoria în faţa a zeci de mii de susţinători strânşi în faţa sediul AKP. El le-a mulţumit alegătorilor. “Jurăm să profităm cât mai mult posibil de acest rezultat pentru cel mai mare bine al naţiunii noastre”, a spus Yildirim.

“Vom avea întotdeauna puncte de vedere diferite şi soluţii diferite, dar vom onora şi păstra întotdeauna unitatea noastră. Aceasta este forţa democraţiei noastre”, a adăugat premierul, a cărui funcţie va fi desfiinţată în urma referendumului.

“Suntem o singură naţiune, Turcia dând o nouă pagină în istoria sa democratică”, a subliniat el.

“Oameni diferiţi au apărat poziţii diferite în timpul campaniei, dar, în final, oamenii au votat ‘da’ şi au pus capăt discuţiei (…) Acesta este cel mai bun răspuns pe care oamenii noştri puteau să îl dea grupării teroriste din spatele tentativei josnice de lovitură de stat din 15 iulie şi grupărilor străine care încearcă să ne distrugă unitatea cu animozitatea lor”, a precizat şeful Guvernului.

“Nu există perdanţi la acest referendum, numai un învingător: Turcia şi poporul său turc nobil”, a conchis el.

UPDATE 21:56 Premierul turc revendică victoria la referendum: “Suntem o singură naţiune"

Premierul turc Binali Yildirim a revendicat duminică victoria la referendumul pentru modificarea Constituţiei, ce îi acordă preşedintelui Recep Tayyip Erdogan prerogative sporite, relatează Hurriyet.

La un miting electoral în faţa a zecii de mii de susţinători strânşi în faţa sediului AKP, el a afirmat că astfel a fost dată o nouă pagină în istoria democratică a Turciei.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 99% din voturi, 51,34% dintre turci au votat pentru modificarea Constituţiei, iar 48,66% împotrivă.

UPDATE 21:11 - Liderul MHP, care a susţinut AKP în campania pentru referendum, salută un succes semnificativ

Liderul Partidului Mişcarea Naţionalistă (MHP), Devlet Bahçeli, care este în general de opoziţie, dar a susţinut referendumul organizat de partidul de la putere, AKP, pentru modificarea Constituţiei, a declarat că rezultatele sunt un succes semnificativ, relatează Hurriyet.

UPDATE 21:05 - Partidul de opoziţie pro-kurd HDP anunţă că va contesta două treimi dintre voturi

Partidul pro-kurd HDP, de opoziţie, a anunţat pe Twitter că va contesta două treimi dintre voturile de la referendumul de duminică, indiferent de rezultat, relatează Hurriyet.

UPDATE 20:59 - Erdogan revendică victoria la referendum

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a revendicat duminică seară victoria în referendumul de extindere a prerogativelor sale, însă opoziţia contestă rezultatul, scrie Hurriyet.

Erdogan i-a sunat pe premierul Binali Yildirim şi pe liderul Partidului Mişcarea Naţionalistă (MHP), de opoziţie, dar care a susţinut modificarea Constituţiei, pentru a-i felicita, au declarat oficiali guvernamentali.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 98,4% din voturi, 51,32% dintre turci au votat pentru modificarea Constituţiei, iar 48,68% împotrivă. Diferenţa este de aproximativ 1.260.000 de voturi

CITEȘTE ȘI Peste 55% dintre turcii care au votat în România s-au pronunţat împotriva modificării Constituţiei - rezultate parţiale

UPDATE  20:43 Principalul partid de opoziţie din Turcia obiectează faţă de luarea în calcul a 2,5 milioane de voturi

Principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), a anunţat pe Twitter că obiectează faţă de luarea în calcul a 2,5 milioane de voturi la referendumul de duminică.

Dintre acestea, 1,5 milioane nu au ştampila Înaltei Comisii Electorale.

UPDATE 19:53 - Piaţa Taksim din Istanbul a fost închisă traficului din motive de securitate

Piaţa Taksim din centrul Istanbulului a fost închisă traficului din motive de securitate, relatează cotidianul Hurriyet, fără a oferi alte detalii.

Între timp, vicepremierul Veysi Kaynak a declarat că rezultatele votului “nu sunt ceea ce ne aşteptam”.

“(Numărul – n.r.) voturilor pentru ‘da’ este mai mic decât ne aşteptam, dar suntem totuşi în faţă”, a adăugat el.

După numărarea a 96,6% dintre voturi, 51,48% dintre turci au votat în favoarea referendumului, iar 48,52% împotrivă

UPDATE 19:35 - Opoziţia turcă denunţă acţiuni ilegale în favoarea Guvernului la referendum

Vicepreşedintele principalului partid de opoziţie din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), Erdal Aksunger, a denunţat acţiuni ilegale comise în favoarea Guvernului la referendumul de duminică pentru extinderea prerogativelor preşedintelui, relatează Reuters.

“Multe acţiuni ilegale sunt desfăşurate în favoarea Guvernului în prezent, dar ‘Nu’ va câştiga în cele din urmă”, le-a spus Aksunger reporterilor strânşi la sediul Guvernului său, referindu-se la o decizie a Comisiei Electorale de a accepta buletine de vot neştampilate.

Înalta Comisiei Electorală (YSK) a anunţat pe site-ul său, cu câteva ore înainte de închiderea urnelor, că va lua în calcul la numărătoare şi buletinele care nu au fost ştampilate de oficialii săi, dacă nu se dovedeşte că sunt fraudate. Instituţia a evocat un număr mare de plângeri că oficiali YSK de la secţiile de vot nu au reuşit să ştampileze multe buletine.

După numărarea a aproape 95% dintre voturi, 51,7% dintre turci au votat pentru modificarea Constituţiei, iar 48,3% împotrivă.

UPDATE 19:00 - Rata de participare la referendumul din Turcia a fost de aproximativ 86%

Aproximativ 86% dintre turcii cu drept de vot s-au prezentat la urne pentru referendumul de modificare a Constituţiei, în urma căruia preşedintele Recep Tayyip Erdogan ar putea primi prerogative sporite, relatează postul de televiziune Haberturk, citat de Reuters.

Anterior, analiştii au afirmat că o rată mare de participare pe plan intern i-ar putea dăuna lui Erdogan, deoarece alegătorii de opoziţie nu se mobilizează foarte des pentru scrutinuri.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 89% dintre voturi, 52,93% dintre alegători au votat Da (Evet), adică în favoarea modificărilor, iar 47,07% împotrivă.

UPDATE 18:48 - Aproximativ 54% dintre turci au votat în favoarea modificărilor constituţionale

Aproximativ 54% dintre turci, adică peste 20 de milioane, au votat în favoarea modificărilor constituţionale supuse duminică la referendum, anunţă agenţia de presă Anadolu, după numărarea a peste 82% dintre sufragii.

Aproximativ 46% dintre alegători, adică aproape 17.500.000, au votat împotrivă.

În cazul unei victorii a taberei ”da”, cele 18 amendamente ale Constituţiei vor transforma Turcia dintr-o republică parlamentară într-o republică prezidenţială, funcţia de premier va fi abolită, iar preşedintele Recep Tayyip Erdogan va primi puteri vaste.


Primele rezultate parţiale furnizate de  agenţia de presă Anadolu după numărarea a 35,48% din buletine arătau că 60,83% dintre turci, adică 8.100.254 de oameni, au votat “da” la consultarea populară. Alţi 39,17% dintre alegători, adică 5.216.140 de oameni, au votat “nu”.

Aproximativ 55 de milioane de alegători turci au fost chemaţi duminică la urne pentru a se pronunţa prin referendum asupra propunerii de modificare a Constituţiei ce ar transforma ţara din regim parlamentar în regim prezidenţial.

CITEȘTE ȘI Referendum în Turcia asupra modificării Constituţiei. Erdogan îşi exprimă speranţa ca ţara să ia decizia ”aşteptată”. Trei persoane au murit după ce s-au bătut în faţa unei secţii de votare. Votul s-a încheiat - UPDATE

Turcii au fost chemaţi să voteze, practic, 18 amendamente constituţionale ce vizează, în primul rând, prerogativele puterii executive şi legislative. Acestea includ, printre altele, abolirea funcţiei de premier. Astfel, preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.

Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică. În prezent, preşedintele trebuie să se retragă din partid după alegeri. În plus, şeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.

Referendumul ar putea aduce cea mai importantă schimbare politică de la declararea Republicii Turce, în 1923.

Hotărârea de care a dat dovadă preşedintele  turc Recep Tayyip Erdogan pentru a organiza şi promova referendumul l-a făcut să intre în conflict cu o serie de ţări europene, care au anulat mitingurile electorale la care urmau să ia parte miniştrii săi pentru a convinge alegătorii din străinătate.

Dacă noul sistem va fi aprobat, Erdogan va putea să aibă încă două mandate la preşedinţie, ceea ce ar însemna că poate rămâne la conducerea statului până 2029.

Rolul de preşedinte este, deocamdată, în mare parte ceremonial, având o influenţă limitată în luarea deciziilor politice. Însă prin forţa personalităţii sale şi loialitatea electoratului AKP şi a parlamentarilor săi, Erdogan a reuşit să depăşească limitele impuse de Constituţie. Dacă pachetul supus la vot va fi acceptat, şeful statului va deveni şi mai puternic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.