Poliţia spaniolă a sigilat sâmbătă peste jumătate din şcolile din Catalonia în care ar urma să aibă loc votul pentru referendumul privind independenţa, anunţă Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform unui anunţ al Guvernului spaniol, au fost sigilate 1.300 din cele 2.315 şcoli în care au fost organizate secţii de votare pentru  referendum.

Surse oficiale au indicat, însă că 163 de şcoli în care fuseseră organizate secţii de vot au fost ocupate de familii. Susţinătorii referendumului au rămas pe timpul nopţii în şcoli, pentru a preveni aplicarea unui ordin al şefului poliţiei regionale catalane vizând evacuarea şi închiderea secţiilor de vot până duminică, la ora 6 dimineaţa, votul fiind programat să înceapă la ora 9.00.

Aproape 5,5 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a se pronunţa asupra independenţei Cataloniei, într-un scrutin marcat de numeroase controverse, pe care Madridul l-a declarat ilegal.

Potrivit unui sondaj realizat de Guvernul spaniol în iunie 2017, 41% dintre catalani ar fi în favoarea independenţei, faţă de 50% care i se opun. Însă atitudinea Madridului a dus la o creştere la 85% a proporţiei celor care vor un vot. 

Aplicaţia care facilita votul electronic şi numărarea voturilor la referendumul pentru independenţa Cataloniei a fost blocată

Agenţi ai Gărzii Civile spaniole au intrat sâmbătă în sediul Centrului pentru Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei pentru a verifica dacă au fost blocate aplicaţiile şi serviciile prin care ar putea fi facilitat votul din 1 octombrie, din cadrul referendumului pentru independenţa Cataloniei, în conformitate cu decizia de vineri a Înaltei Curţi de Justiţie a Cataloniei, anunţă El Pais.

Suspendarea acestor servicii ar putea fi prelungită cu trei zile în cazul în care aplicaţiile au printre funcţionalităţi numărarea voturilor, conform deciziei instanţei.

În jur de 12 agenţi au intrat în sediul centrului după ce a fost solicitată blocarea utilizării aplicaţiei evot, care ar fi urmat să faciliteze procesul electoral la referendum. De asemenea, un elicopter al Gărzii Civile a survolat zona.

Anterior, un grup de specialişti ai Centrului pentru Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei au verificat dacă există riscul ca blocarea aplicaţiilor indicate de instanţă să afecteze alte sisteme pe care această instituţie le gestionează.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.