Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat vineri o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană. La scurt timp, senatorii spanioli au votat cererea Guvenului spaniol de a aplica prevederile articolului 155 al Constituţiei, care permite statului să preia controlul asupra unei comunităţi autonome ”dacă nu-şi respectă obligaţiile impuse de Constituţie sau alte legi”, iar la câteva ore şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a anunţat destituirea preşedintelui catalan Carles Puigdemont şi a membrilor Executivului acestuia şi a convocat alegeri pe 21 decembrie în Catalonia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Steagul spaniol, înlocuit la Primăria din Girona cu cel catalan - VIDEO

UPDATE - Sute de opozanţi ai independenţei mărşăluiesc cu steaguri spaniole în centrul Barcelonei - VIDEO

Sute de persoane care se opun independenţei Cataloniei au mărşăluit vineri seara, în centrul Barcelonei, agitând steaguri spaniole, relatează The Associated Press.

Premierul Mariano Rajoy a destituit Guvernul regional, a dizolvat Parlamentul catalan şi a convocat alegeri pe 21 decembrie, la doar câteva ore după ce Legislativul regional a declarat independenţa Cataloniei.

Miquel Iceta, liderul Partidului Socialist Catalan (PSC), a salutat anunţarea alegerilor anticipate.

”În cea mai tristă zi, din cauza unei decizii greşite şi iresponsabile, vedem o rază de lumină”, a scris el într-un mesaj postat pe Twitter, referindu-se la măsurile anunţate de premierul conservator.

UPDATE - Rajoy îl destituie pe Puigdemont şi Guvernul regional catalan şi convoacă alegeri anticipate pe 21 decembrie

Şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a anunţat vineri destituirea preşedintelui catalan Carles Puigdemont şi a membrilor Executivului acestuia şi a convocat alegeri pe 21 dcembrie în Catalonia, la câteva ore după declararea independenţei regiunii, relatează AFP.

Acestea sunt primele măsuri pe care le punem în aplicare pentru a evita ca cei care erau până acum responsabili de (Executivul catalan) să poată să-şi continue escaladarea nesupunerii”, a declarat Rajoy la finalul unei şedinţe a Consiliui de Miniştri convocate după ce Senatul a aprobat plasarea sub tutelă a Cataloniei.

”Noi, spaniolii, am trăit o zi tristă, în care nechibzuinţa s-a impus legii şi a distrus democraţia în Catalonia”, a declarat el la câteva ore după ce parlamentul catalan a adoptat prin vot o declaraţie de independenţă.

Situaţia este ”sfâşietooare, tristă şi agonizantă”, a adăugat el.

Măsurile adoptate de Guvern ”nu vizează să suspende autonomia, ci să aducă legea şi concordia” în Catalonia, a continuat premierul.

Rajoy a anunţat dizolvarea Parlamentului catalan, ceea ce va conduce la organizarea unor alegeri ”curate, libere şi legale”.

Celelalte măsuri anunţate constau în destituirea directorului poliţiei regionale, a reprezentanţilor Guvernului catalan la Madrid şi Bruxelles şi închiderea ”reprezentanţiilor” catalane în lume, cu excepţia celei de la Bruxelles.

Rajoy a subliniat că este susţinut de Partidul Socialist (PSOE) şi Partidul Ciudadanos (centru-dreapta).

 

 

UPDATE - Curtea Constituţională, sesizată de parlamentari catalani care se opun declaraţiei de independenţă

Curtea Constituţională spaniolă se va pronunţa în zilele următoare asupra adoptării prin vot a unei declaraţii de independenţă de către Parlamentul regional catalan, a anunţat vineri seara cea mai înaltă instanţă spaniolă, relatează The Associated Press.

Curtea precizează într-un comunicat că a acceptat o plângere din partea unor parlamentari catalani care se opun deciziei separatiştilor de a se pronunţa prin vot asupra secesiunii de Spania.

Votul a fost boicotat de parlamentarii opoziţiei.

Guvernul Ctaloniei, Parlamentul regional şi procuratura catalană au termen trei zile să-i prezinte observaţii, precizează Curtea în acest comunicat.

Constituţia spaniolă din 1978 prevede că regatul este ”indisolubil”.

Curtea Constituţională a respins, până în prezent, orice încercare de secesiune catalană.

UPDATE - Catalanii îşi manifestă entuziasmul faţă de noua republică în piaţa din faţa sediului Guvernului regional 

Catalani entuziaşti ocupau la refuz, vineri seara, o piaţă centrală din Barcelona, pregătiţi să sărbătorească înfiinţarea unei republici catalane, proclamate de aleşi regionali printr-un vot de independenţă faţă de Spania, relatează The Associated Press.

Manifestanţi s-au adunat în faţa sediului Guvernului catalan şi i-au aplaudat pe pe oficiali şi parlamentari care soseau şi intrau în clădire.

Ei au îndemnat ca steagul spaniol să fie dat jos de pe această clădire din secolul al XVI-lea.

UPDATE - Puigdemont îşi îndeamnă susţinătorii să rămână paşnici

Preşedintele separatist catalan Carles Puigdemont şi-a îndemnat susţinătorii separatişti să rămână paşnici înaintea ”reprimării” pe care o aşteaptă din partea autorităţilor spaniole, după ce parlamentarii separatişti catalani au proclamat o republică catalană independentă.

”În zilele care vin, să rămânem credincioşi valorilor noastre paşnice şi demnităţii. În mâinile noastre, în mâinile voastre se află construirea republicii”, a declarat el în faţa a sute de simpatizanţi care au intrat în sediul Parlamentului catalan.

 

”Astăzi (vineri), Parlamentul a făcut pasul de mult dorit şi pentru care s-a luptat atât de mult care a încununat mandatul urnelor”, a continuat Puigdemont, referindu-se la referendumul de autodeterminare interzis de la 1 octombrie.

Mulţimea a intonat, atunci, imnul catalan “Els Segadors” şi a scandat ”Liberate!”.

Senatul spaniol a autorizat anterior Guvernul central să plaseze sub tutelă Catalonia şi să-i demită pe Puigdemont şi pe membrii Guvernului acestuia.

UPDATE - Procuratura generală anunţă că îi va acuza de rebeliune pe ce care se fac vinovaţi de declararea independenţei Cataloniei; Cabinetul Rajoy va pune în aplicare ”imediat” măsurile aprobate de Senat

Procuratura Generală spaniolă îi va acuza de ”rebeliune” pe cei care se fac vinovaţi de declararea independenţei Cataloniei, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al instituţiei, relatează The Associated Press.

Procuratura încearcă să stabilească dacă aceste acuzaţii se vor limita doar la Cabinetul catalan, în frunte cu preşedintele Carles Puigdemont şi vicepreşedintele Oriol Junqueras, sau dacă îi va viza şi pe membrii conducerii Parlamentului catalan şi deputaţi, a precizat purtătorul de cuvânt.

El mai anunţat, sub protecţia anonimatului, conform reglementărilor interne, că acuzaţii în acest sens ar putea să fie formulate luni.

În virtutea dreptului penal spaniol, rebeliunea se pedepseşte cu până la 25 de ani de închisoare. Pedepsele sunt mai scurte în cazul în care actul de rebeliune respetiv nu conduce la violenţe.

Pe de altă parte, Guvernul a anunţat că membrii Cabinetului premierului Mariano Rajoy vor pune în aplicare ”imediat” în cadrul unei şedinţe de urgenţă - măsurile aprobate de Senat în vederea plasării Cataloniei sub tutelă.

Un purtător de cuvânt al Guvernului central a anunţat, sub protecţia anonimatului, că acest Cabinet va face apel, la Curtea Constituţională, împotriva declaraţiei de independenţă adoptate anterior de Parlamentul catalan.

Spania se confruntă cu cea mai mare ameninţare la adresa unităţii sale, după ce deputaţii catalani au proclamat independenţa regiunii.

UPDATE -  Senatul spaniol aprobă plasarea sub tutelă a Cataloniei

Senatorii spanioli au aprobat fără vreo surpriză - cu 214 la 47 voturi şi o abţinere - cererea Guvenului spaniol de a aplica prevederile articolului 155 al Constituţiei, care permite statului să preia controlul asupra unei comunităţi autonome ”dacă nu-şi respectă obligaţiile impuse de Constituţie sau alte legi”.

Majoritatea senatorilor i-au acordat astfel premierului spaniol Mariano Rajoy puterea să aplice măsuri fără precedent, inclusiv destituirea preşedintelui separatist al Cataloniei Carles Puigdemont şi cabinetului acestuia.

Senatul spaniol îl autorizează totodată pe Rajoy să plaseze sub tutelă Parlamentul catalan.

O şedinţă a Consiliului de Miniştri urmează să aibă loc vineri seara.

Acest vot a avut loc imediat după ce Parlamentul catalan a declarat independenţa regiunii şi înfiinţarea unui nou ”stat independent sub forma unei republici, în urma unui vot boicotat de către deputaţii opoziţiei.

În rezoluţie, Executivul catalan este îndemnat să negocieze recunoaşterea acestui stat în străinătate, în pofida faptului că nicio ţară nu şi-a exprimat susţinerea faţă de separatişti.

Guvernul spaniol urmează să decidă cum şi când va aplica aceste măsuri.

Madridul a subliniat că este vorba despre nişte măsuri temporare vizând să restaureze legalitatea în această regiune din nord-estul Spaniei, un motor economic al regatului.

UPDATE - Premierul spaniol Mariano Rajoy face un apel la calm şi dă asigurări că va fi restabilită legalitatea în Catalonia

Premierul spaniol Mariano Rajoy face un apel la calm şi dă asigurări că va fi restabilită legalitatea în Catalonia, într-o postare pe Twitter, imediat după declararea independenţei Cataloniei.

"Adresez un apel la calm tuturor spaniolilor. Statul de drept va restabili legalitatea în Catalonia", scrie Rajoy.

UPDATE - Mii de catalani îşi exprimă bucuria în faţa sediului Parlamentului regional

Mii de persoane care s-au adunat în faţa sediului Parlamentului catalan, în semn de suţinere faţă de independenţă, au izbuncit în urale şi au dansat după ce Legislativul a adoptat rezoliţia prin care spune că vrea să înfiinţeze o Republică independentă catalană, relatează The Associated Press.

Mulţimea a urmărit votul şi numărarea voturilor live, pe ecrane uriaşe.

Preşedintele separatist al regiunii Carles Puigdemont şi vicepreşedintele Oriol Junqueras s-au felicitat, îmbrăţişat şi au dat mâna după vot, în care 70 dintre cei 135 de parlamentari s-au exprimat în favoarea independenţei, zece au votat împotrivă, iar doi au dat voturi în alb.

Marea majoritate a aleşilor din opoziţie a părăsit hemiciclul, în semn de protest, înainte de vot.

Puigdemont şi Junqueras s-au aflat printre membrii Guvernului regional care şi-au exprimat votul în această sesiune.

Parlamentul catalan adoptă o rezoluţie care proclamă înfiinţarea Republicii catalane

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat vineri - cu 70 de voturi la zece şi două abţineri - o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană, relatează The Associated Press. Opoziţia a părăsit hemiciclul, în semn de protest, înainte de vot.

Spania se opune eforturilor în vederea independenţei, iar Guvernul regional de la Madrid pregăteşte măsuri prin care să preia controlul asupra acesteo regiuni din nord-estul ţării.

Nicio ţară nu şi-a exprimat susţinerea faţă de efortul secesionist.

Rezoluţia îndeamnă la lansarea unui proces de independenţă care include redactarea unor noi legi şi deschiderea unor negocieri ”pe picior de egalitate” cu autorităţile spaniole în vederea stabilirii unei cooperări.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.