Ministrul chinez de Externe Qin Gang, care nu a mai fost văzut în public de o lună, a fost demis, potrivit agenţiei chineze oficiale de presă China Nouă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Qin Gang, care se află în post din decembrie 2022, este înlocuit cu predecesorul său Wang Yi, potrivit Chinei Noi, care nu precizează motivul.

Agenţia nu prezintă niciun motiv al acestei înlocuiri şi anunţă alte numiri - inclusiv a lui Pan Gongsheng, un economist, la şefia Băncii centrale.

Aflat în post de la sfârşitul lui decembrtie, Qin, care are de obicei o agendă foarte încărcată, nu a mai fost văzut în public de la 25 iunie, la o întâlnire cu omologul său vietamnez, la Beijing.

De atunci, el a lipsit de la mai multe reuniuni diplomatice, inclusiv o reuniune importantă a Asociaţiei Naţiunilor sin Sud-Estul Asiei (ASEAN), în Indonezia, la începutul lui iulie.

Această absenţă a generat numeroase zvonuri pe reţele de socializare, care au alimentat discuţii între chinezi şi au crescut presiunile asupra autorităţilor, care au ocolit numeroase întrebări în acest subiect.

Ministerul chinez de Externe a justificat această absenţă a lui Qin Gang prin ”motive de sănătate”, după care s-a închis într-o tăcere aproape totală.

De la începutul absenţei lui Qin Gang, predecesorul său Wang Yi îndeplinea deja o serie dintre obligaţiile de-acum fostului ministru.

Wang Yi este principalul însărcinat cu probleme diplomatice în cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC, unic), un rang ierarhic superior celui de ministru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.