Nava Razoni, sub pavilionul ţării Sierra Leone, care transportă 26.000 de tone de porumb, a părăsit portul Odesa, cu destinaţia Libanului. Este primul transport de la începutul invaziei ruse, potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - ”Ucraina, împreună cu partenerii noştri, a făcut astăzi încă un pas în prevenirea foametei în lume”, a declarat luni Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al infrastructurii, într-un comunicat.

Kubrakov a subliniat că Ucraina a făcut ”tot posibilul” pentru a restabili transporturile şi ridicarea blocadei va oferi economiei Ucrainei venituri de 1 miliard de dolari în valută.

El a mai precizat că 16 nave încărcate au fost blocate în porturile Ucrainei de la începutul invaziei ruse şi că plănuiesc ca porturile să îşi recapete capacitatea de transport în următoarele săptămâni.

Oficialii ucraineni au declarat că au fost acostate 17 nave în porturile ucrainene de la Marea Neagră cu aproape 600.000 de tone de marfă. Dintre acestea, 16 conţineau cereale ucrainene cu un volum total de aproximativ 580.000 de tone.

Rusia a convenit să permită navelor cu cereale să părăsească Ucraina şi să nu le atace, într-un acord care a fost semnat pe 22 iulie, la Istanbul. Cu toate acestea, la mai puţin de 24 de ore, veridicitatea înţelegerii a fost pusă la îndoială atunci când forţele ruse au lovit portul ucrainean Odesa.

Chestionată de ministrul turc al Apărării, Rusia a negat la început că a fost implicată în atac, însă a doua zi a emis o declaraţie în care recunoştea că a lovit o navă ucraineană care transporta arme occidentale care se afla în port. Autorităţile ucrainene au respins explicaţia Rusiei.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Primul transport de cereale ucrainene părăseşte portul Odesa luni, la ora locală 08.30, a anunţat Ministerul turc al Apărării într-un comunicat, relatează AFP.

”Nava Razoni, sub pavilionul ţării Sierra Leone şi încărcată cu porumb, va părăsi portul Odesa cu destinaţia Liban la ora 08.30 (5.00 GMT)”, a precizat ministerul, adăugând că vor urma alte convoaie ”de-a lungul coridoarelor (maritime) pentru că procedurile s-au încheiat”.

Primele nave vor sosi în portul din Istanbul miercuri, 3 august, în drum spre Africa, potrivit CNN.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.