Preşedintele american Joe Biden urmează să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin la 16 iunie, în Elveţia, a anunţat marţi Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest prim tête-à-tête al celor doi lideri de la instalarea lui Joe Biden la putere intervine într-o atmosferă de tensiuni puternice între Washington şi Moscova, pe fondul unui schimb de sancţiuni şi acuzaţii.

Summitul urmează să aibă loc în urma unor reuniuni  occidentale ale liderilor G7 şi NATO, care urmează să să afişeze un front comun împotriva Moscovei.

”Liderii vor aborda o serie de probleme urgente, în momentul în care dorim să facem relaţiile între Statele Unite şi Rusia mai stabile şi mai previzibile”, a subliniat, într-un scurt comunicat, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Acest anunţintervine în ziua în care opozantul politic rus Aleksei Navalnîi a anunţat că este vizat în trei anchete penale, o creştere a presiunilor, de mai multe săptămâni, împotriva mişcăriisale anticorupţie şi susţinătorilor săi.

Surse americane insistă asupra faptului că o reuniune cu Putin nu este, în niciun caz, o recompensare a acestuia, ci o modalitate mai eficientă de gestionare a relaţiilor între cele două ţări, care sunt şi care urmează să rămână dificilă.

La această întâlnire, Biden intenţionează să evoce în mod special regimul lui Aleksandr Lukaşenko în Belarus, al cărui principal susţinător este Moscova.

Belarusul este tot mai izolat, odată cu intrarea în vigoare a unor restricţii vizând spaţiul aerian, ca represalii faţă de Minsk, acuzat de deturnarea unui avion de linie european cu scopul arestării unui opozant politic de la bord.

Regimul lui Lukaşenko, aflat la putere din 1994, este vizat deja de numeroase sancţiuni occidentale cu privire la reprimarea dură a unei contestări fără precedent, în care zeci de mii de oameni au defilat în stradă, în 2020, în urma unor alegeri prezidenţiale, în august, denunţate drept ”trucate” de către europeni.

Tot surse americane precizează că problema controlului armamentului nuclear se va deţine un loc important în cadrul discuţiilor.

Statele Unite şi Rusia au prelungit, la începutul lui februarie, tratatul de dezarmare New START, pe o perioadă de cinci ani.

Semnat în 2010, acest acord limitează arsenalele la un maximum de 1.550 de ogive desfăşurate pentru fiecare dintre cele două ţări, reprezentând o reducere de aproape 30% faţă de plafonul precedent, din 2002.

Programele nucleare ale Iranului şi Coreei de Nord, Arctica, modificările climatice şi situaţia din Siria se află, de asemenea, pe agenda acestui summit.

Potrivit preşedinţiei ruse, acest summit urmează să fie consacrat tensiunilor diplomatice dintre Moscova şi Washington, scrie Reuters.

Cei doi lideri urmează să abordeze, de asemenea, probleme legate de stabilitatea strategică nucleară şi alte dosare, inclusiv o cooperare între Rusia şi Statele Unite în lupta împotriva covid-19, şi conflcite regionale, precizează, într-un comunicat, Kremlinul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.