Şeful organizaţiei paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin rupe tăcerea luni, la două zile după o rebeliune prin care a făcut regimul lui Vladimir Putin să tremure, şi publică un mesaj audio de 11 minute, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evgheni Progovin evocă, în această înregistrare, falii de securitate în Rusia şi scopul ”marşului” - şi anume de a evita distrugerea Wagner, afirmă el.

El spune în această înregistrare, după oprirea rebeliunii, sâmbătă, că scopul său nu era să răstoarne puterea rusă.

El spune că scopul rebeliunii era să salveze gruparea sa paramilitară, ameninţată să fie absorbită în armata rusă.

”Scopul marşului era să nu permită distrugerea grupării Wagner”, declară Evgheni Prigojin în acest mesaj.

Obiectul ”nu era răstunarea puterii în ţară”, subliniază el.

În acest mesaj, el nu oferă niciun indiciu despre locul în care se află.

Kremlinul anunţa sâmbătă seara că Evgheni Prigojin pleacă în exil în Belarus, fără să precizeze când anume.

Înaintarea spectaculoasă a Wagner către Moscova, în cursul rebeliunii, sâmbătă, a scos la iveală ”probleme grave de securitate” în Rusia, subliniază el.

Prigojin precizează că oamenii săi au parcurs 780 de kilometri şi au că au întâmpinat puţină rezistenţă.

”Marşul a scos la lumină probleme grave de securitate în ţară”, declară şeful Wagner.

”Noi am blocat toate aerodromurile şi unităţile militare”, spune el.

”În 24 de ore, am parcurs o distanţă echivalentă celei care desparte frontiera cu Ucraina de Ujgorod (capitala regiunii Transcarpatia, cel mai mare oraş din vestul Ucrainei, Ujhorod în ucraineană). Dacă, la începutul (ofensivei ruse) sarcinile ar fi fost efectuate de către combatanţi ca cei din Wagner, poate că «operaţiunea specială» ar fi durat doar o zi”, acuză Prigojin.

”Noi am demonstrat un nivel de organizare care ar trebui să fie al armatei ruse”, subliniază el.

Şeful grupării paramilitare spune că oamenii săi au fost ajutaţi de către locuitori ai localităţilor traversate în timpul rebeliunii din Rusia.

”Când treceam prin oraşe ruseşti, civilii veneau să ne întâmpine cu steaguri ruse şi embleme Wagner. Erau bucuroşi când veneam şi trecem pe lângă ei”, declară el.

”Mulţi dintre ei continuă să ne scrie cuvinte de susţinere. Unii sunt dezamăgiţi că am oprit” rebeliunea, ”pentru că, în marşul nostru pentru dreptate, ei au văzut o susţinere în lupta împotriva birocraţiei”, spune Prigojin.

Gruparea paramilitară Wagner este ”unitatea cea mai experimentată şi cea mai pregătită de luptă din Rusia, poate din lume (...). În urma unor decizii nechibzuite, această unitate urma să înceteze să mai existe, începând de la 1 iulie”, dezvăluie Evgheni Prigojin.

Ministerul rus al Apărării a cerut grupării Wagner să semneze contracte cu statul, însă ”nimeni nu a acceptat (...), pentru că toată lumea înţelegea că asta antrena o pierdere a capacităţii de luptă şi că combatanţi experimentaţi aveau să sevească drept carne de tun”. declară el.

”S-au folosit toate argumentele în vederea conservării (grupării), însă niciunul nu a fost auzit. Noi eram împotriva acestei decizii (...). În pofida faptului că nu am dat niciun semn de agresiune, am fost atinşi de rachete. Aproximativ 30 de combatanţi au fost ucişi. Acesta a fost declanşatorul” acţiunii lor, declară şeful grupării.

După ce au parcurs 780 de kilometri fără ca ”măcar vreun soldat de pe pământ să fie ucis”, miliţia şi-a oprit marşul, în momentul în  care ”a devenit evident că avea să fie vărsat mult sânge”, declară Prigojin.

”Noi am considerat că demonstraţia era suficientă”, subliniază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.