Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a fost externat şi a plecat vineri de la Spitalul Gemelli de la Roma, unde a fost internat timp de zece zile, în urma unei operaţii la abdomen, şi se întoarce la Vatican, unde sănătatea sa va fi mai urmărită ca niciodată înaintea unei veri încărcate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iezuitul argentinian a ieşit în scaunul cu rotile din Policlinica Gemelli, zâmbind, primit de o mulţime de credincioşi şi jurnalişti asunaţi la intrarea în instituţie, a constat AFP.

”În continuare în viaţă”, i-a răspuns el unui jurnalist care l-a întrebat cum se simte.

Într-o baie de mulţime, el salutat şi a mulţumit, după care a urcat în Fiatul său 500 alb, înconjurat de un dispozitiv de securitate important.

El are probleme de sănătate recurente - dureri la şold, dureri de genunchi, a fost operat de mai multe ori şi a avut o infecţie respitratorie - după ce a fost ales papă în 2013.

Jorge Bergoglio a fost operat, la 7 iunie, timp de trei ore, anesteziat general, în vederea resorbţiei unor ”aderenţe” dureroase la peretele abdominal, în urma unei operaţii de colon, în iulie 2021, în urma căreia a mai fost internat timp de zece zile.

În timpul convalescenţei, Vaticanul a publicat buletine zilnice de sănătate liniştitoare, în care a evocat o ”evoluţie regulată”, un tablou clinic bun şi ”analize de sânge normale”.

În afară de odihnă, Papa şi-a reluat activitatea în salonul de la etajul zece al Gemelli - cunoscut drept ”Spitalul papilor” -, acelaşi salon folosit în numeroase rânduri de către Ioan Paul al II-lea.

Audienţele i-au fost anulate până la 18 iunie.

Joi el s-a dus la Secţia de Oncologie Pedriatică şi Neurochirurgie Infantilă, la căpătâiul unor pacienţi tineri, dintre care unii i-au trimis scrisori, desene şi mesaje de însănătoşire grabnică.

Şeful Bisericii Catolice, operat la plămâni la vârsta de 21 de ani, este nevoit să-şi relaxeze cu regularitate agenda, din cauza problemelor de sănătate.

În ultimele luni, zvonuri cu privire la eventualitatea unei renunţări la pontificat şi la succesiunea sa s-au intensificat, în contextul în care aceasta este a treia sa spitalizare în mai puţin de doi ani.

La sfârşitul lui martie, el s-a întors la Spitalul Gemelli din cauza unei infecţii respiratorii, care a necesitat un tratament cu antibiotice, timp de trei zile.

”Sunt în continuare în viaţă!”, le-a răspuns el atunci jurnaliştilor şi credincioşilor adunaţi la spital, de unde pleca.

El a declarat că are ”sechele” în urma anesteziei din 2021, care l-au determinat să îndepărteze, până acum, o intervenţie chirurgicală la genunchi, de care suferă de mai multe luni.

În ianuarie, el a dezvăluit că suferă de diverticulittă - o inflamaţie a diverticulilor, hernii sau pungi care se formează pe pereţii aparatului digestiv.

În pofida acestor alerte medicale repetate, Francisc se menţine ocupat, într-un ritm susţinut, iar uneori participă la zece întâlniri dimineaţa.

El continuă să călătorească, iar un program încărcat îl aşteaptă în lunile următoare.

Programul vizitei sale foarte aşteptate în Portugalia, prevăzută la începutul lui august, la Zilele Mondiale ale Tineterului, la Lisabona, prevede aproximativ 20 de întâlniri şi 11 discursuri.

El urmează să efectueze o vizită în Mongolia la începutul lui septembrie, şi apoi la Marsilia, în sudul Franţei, la 23 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.