Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) reanalizează joi, într-o şedinţă cu uşile închise, dacă trebuie să declare stare de urgenţă la nivel global din cauza coronavirusului din China, unde numărul deceselor a urcat la 170, în timp ce guvernele străine îşi evacuează cetăţenii din provincia Hubei, care este epicentrul epidemiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 170 de persoane au murit şi peste 7.700 de cazuri au fost confirmate în China, coronavirusul răspândindu-se în întreaga lume, conform BBC, care precizează,, în urma apariţiei unui caz de îmbolnăvire inclusiv în Tibet, că virusul s-a răspândit în întreaga Chină.

De asemenea, în alte 16 state au apărut cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

”În ultimele câteva zile, răspândirea virusului, în special în unele ţări, mai ales transmiterea de la om la om, ne îngrijorează. Cu toate că numărul cazurilor din afara Chinei este încă relativ mic, are potenţialul să devină o epidemie mult mai extinsă”, a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă la Geneva, nominalizând Germania, Vietnam şi Japonia.

Situaţia se menţine ”sumbră şi complexă”, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care a promis marţi că virusul va fi înfrânt.

Preşedintele american Donlad Trump a spus că a vorbit cu Xi şi că administraţia sa lucrează îndeaproape cu China pentru a ţine sub control epidemia.

Unele companii aeriene importante şi-au suspendat cursele către China, iar un economist reputat a anticipat un impat major asupra creşterii economice.

O comisie a OMS formată din 16 experţi independenţi a refuzat de două ori, săptămâna trecută, să declare stare de urgenţă internaţională, dar va reevalua situaţia joi.

În multe oraşe chineze, străzile sunt în mare parte pustii. Atracţiile turistice sunt închise, iar cafenelele Starbucks cer oamenilor să li se ia temperatura şi să poarte măşti.

”Am fost foarte îngrijorat că am fost blocat aici”, a declarat Takeo Aoyama, care a sosit la Tokyo cu un avion charter cu 206 japonezi la bord evacuaţi din Wuhan, unele guverne începând să îşi repatrieze cetăţenii.

Statele Unite au scos din Wuhan circa 210 americani, care vor fi consultaţi de mai multe ori după sosirea în California.

Franţa a anunţat că un prim zbor cu francezi la bord urma să plece miercuri noaptea, iar Marea Britanie va evacua joi 200 de britanici cu un avion charter. Canada organizează evacuări la rândul ei.

Virusul are un impact puternic asupra economiei chineze, a doua ca mărime din lume. Companiile îşi reduc deplasările către China, iar turiştii îşi anulează călătoriile. Unele companii aeriene îşi anulează cursele, de la British Airways şi Lufthansa la operatorul naţional al Tanzaniei, care şi-a amânat zborurile inaugurale.

Un economist guvernamental a spus că criza ar putea reduce creşterea economiei chineze din primul trimestru cu un puct procentual, la 5%.

Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong au scăzut cu 2,5%, la cel mai redus nivel din ultimele şapte luni, în prima şedinţă de tranzacţionare după vacanţa pentru Anul Nou chinezesc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.