Conducătorul unui mic grup de discuţii de jocuri online pe care s-au divulgat în ultimele luni documente clasificate americane este un membru al aripii de informaţii a Gărzii Naţionale Aeriene din Massachusetts, Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani, potrivit unor documente şi interviuri analizate de cotidian, dezvăluie The New York Times (NYT).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jack Teixeira a condus grupul privat online Thug Shaker Central, în care 20-30 de persoane, majoritatea bărbaţi tineri şi adolescenţi, se întâlneau să discute despre arme de foc, memeuri rasiste şi jocuri video.

Doi oficiali au confirmat NYT că anchetatorii vor să discute cu aviatorul Teixeira despre divulgarea documentelor guvernamentale pe acest grup privat online.

Unul dintre oficiali declară că tânărul ar putea deţine informaţii relevante pentru anchetă.

Anchetatori federali caută de mai multe zile sursa divulgării online a documentelor secrete, însă nu l-au desemnat pe Teixeira sau pe altcineva drept suspect.

Poliţia federală (FBI), contactată de cotidian, a refuzat să comenteze.

Unul dintre membrii grupului a început să încarce sute de pagini de briefinguri de informaţii pe micul grup de chat şi să le explice membrilor grupului, care s-au legat între ei în timpul izolării din cauza pandemiei covid-19, importanţa de a se ţine la curent cu evenimentele din lume.

NYT scrie că a stat de vorbă cu patru membri ai chatului Thug Shaker Central, dintre care unul a declarat că cunoaşte persoana care a făcut divulgări - timp de cel puţin trei ani -, că a întâlnit-o faţă în faţă, şi a desemant-o drept ”OG”.

Prietenii l-au descris ca fiind cel mai în vârstă dintre membrii grupului - adolescenţi - şi liderul necontestat al lor.

Unul dintre prieteni a declarat că OG avea acces la documente secrete prin serviciul său.

Prietenii de joc nu au vrut să-l identifice pe conducătorul grupului după nume, însă o dâră de dovezi digitale, compliate de NYT, conduce la aviatorul Teixeira.

Cotidianul scrie că a putut face o legătură între Teixeira şi alţi membri ai grupului Thug Shaker Central cu ajutorul profilului său de jucător online şi alte înregistrări.

Detalii din casa în care a copilărit aviatorul - postate pe reţele de socializare în fotografii de familie - se potrivesc cu detalii de pa marginea unora dintre fotografiile documentelor secrete divulgate.

NYT scrie că a stabilit, cu ajutorul unor postări pe reţele de socializare şi dosare militare, că aviatorul Teixeira este înrolat în a 102-a Escadră de Informaţii a Gărzii Naţionale Aeriene din Massachusetts.

Aviatorul Teixeira şi colegii săi sunt felicitaţi în postări pe Facebook pentru promovarea ca aviator clasa I în iulie 2022.

Preşedintele Joe Biden a anunţat joi că Statele Unite ”se apropie” de găsirea unor răspunsuri cu privire la divulgare.

”Se desfăşoară o întreagă investigaţie, după cum ştiţi, a comunităţii de informaţii şi Departanentului Justiţiei, iar ei se apropie”, a declarat preşedintele american în cursul unei vizite la Dublin.

Era neclar imediat dacă un tânăr aviator ca el putea să aibă acces la briefinguri atât de sensibile, scrie NYT.

Oficiali guvernamentali americani primesc adesea asemenea documente, în baza unor autorizaţii de securitate, prin e-mailuri zilnice, a declaart un oficial NYT, iar aceste e-mailuri pot fi trimise mai departe în mod automat altor persoane.

Mama aviatorului Teixeira, Dawn, a confirmat joi, în faţa casei, în Massachusetts, că fiul său este membru al Gărzii Naţionale Aeriene şi a declarat că el muncea în ultima vreme în ture de noapte la o bază în Cape Cod.

De câteva zile, el şi-a schimbat numărul de telefon, a declarat ea.

Mai târziu, o persoană - care s-a dovedit a fi aviatorul Teixeira - a intrat pe proprietate, la bordul unei camionete roşii.

Atunci când jurnalişti de la NYT au încercat să se apropie de casă din nou, camioneta era parcată pe alee, iar mama aviatorului Teixeira şi un bărbat stăteau pe alee.

Întrebat dacă aviatorul Teixeira este acolo şi dacă vrea să vorbească cu presa, bărbatul a răspuns că ”el trebuie să-şi ia un avocat dacă lucrurile continuă ca acum. Federalii vor veni în curând, sunt sigur”.

Membrii Thug Shaker Central care au discutat cu NYT au declarat că documentele despre care au dicutat online erau menite să fie pur informative.

Multe dintre documente erau despre Războiul din Ucraina, însă membrii grupului spun că nu erau de partea niciunuia dintre beligeranţi.

Documentele, au declarat ei, au început să atragă atenţia după ce unul dintre membrii adolescenţi ai grupului a luat câteva zeci dintre acestea şi le-a postat pe un forum public online.

De acolo, ele au fost preluate pe canale Telegram în rusă, iar apoi NYT a dezvăluit existenţa acestora.

Persoana care a divulgat documentele, au declarat ei, nu este un avertizor de integritate, iar documentele secrete respective nu trebuiau să iasă din micul lor colţ al Internetului.

”Tipul ăsta este un creştin, împotriva războiului, care a vrut doar să-şi infiormeze nişte prieteni despre ceea ce se întâmplă”, a declarat unul dintre prietenii acestei persoane din comunitate, un proaspăt absolvent de liceu în vârstă de 17 ani.

”Avem în grupul notru câţiva oameni care se află în Ucraina. Ne plac jocurile de luptă, ne plac jocurile de război”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.