Premiul Nobel pentru Economie, numit oficial ”Premiul Băncii Suediei în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel” a fost atribuit luni americanilor Paul Milgrom, în vârstă de 72 de ani, şi Robert Wilson, în vârstă de 83 de ani, experţi în licitaţii, ale căror lucrări novatoare au servit în atribuirea unor licitaţii de frecvenţede telocomunicaţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Premiul Băncii Suediei în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel” le este atribuit pentru ”îmbunătăţirea teoriilor licitaţiilor şi inventarea unor noi formate de licitaţii”, în ”beneficiul vânzătorilor, actorilor şi contribuabililor din întreaga lume”, a anunţat juriul Academiei suedeze de Ştiinţe.

Cei doi, care se aflau între favoriţi anul acesta, sunt cunoscuţi prin faptul că se află la originea conceputului folosit în vânzarea de licenţe ale benzilor frecvenţelor de telecomunicaţii în Statele Unite.

Cei doi economişti, ambii profesori la Stanford, au lucrat, de asemenea, la mecanisme de licitare a sloturilor de aterizare pe aeroporturi.

”Aceste noi formate de licitaţie sunt un exemplu magnific al modului în care cercetări fundamentale pot produce invenţii în beneficiul societăţii”, apreciază juriul academiei.

Prima aplicare a avut loc în 1994, când autorităţile federale americane au folosit modelul pentru a atribui frecvenţe radio unor oeratori de telecomunicaţii.

Folosirea acestuia s-a răspândit ulterior şi a fost folosit recent la atribuirea în Franţa a frecvenţelor 5G în telecomunicaţii mobile.

Academia relevă de asemenea atribuirea prin licitaţie a cotelor de pescuit, de emisii de carbon sau a sloturilor de aterizare pe aeroporturi.

Paul Milgrom, născut în 1948 la Detroit, şi Robert Wilson, născut în 1937 în Nebraska, ”au pornit de la teoria fundamentală, iar apoi şi-au folosit rezultatele în aplicaţii practice care s-au răspândir peste tot în lume”, comentează Peter Fredriksson, preşedintele Comitetului Nobel.

”Vânzări la licitaţie au loc peste tot şi ne afectează viaţa cotidiană”, a subliniat juriul.

În 2019, premiul a fost atribuit unui număr de trei cercetători specializaţi în lupta împotriva sărăciei - americanii Abhijit Banerjee şi Michael Kremer şi francezoo-americanca Esther Duflo, a doua femeie distinsă la această disciplină şi cea mai tânără din istoria acestui premiu.

Nobelul Economiei încheie un sezon Nobel marcat, vineri, de acordarea Nobelului Păcii Programului Alimentar Mondial (PAM), organul ONU de luptă împotriva foametei.

Joi, poeta americană Louise Glück a fost distinsă cu Nobelul Literaturii.

În afară de americanca Andrea Ghez, colaureată a Nobelului Fizicii, marţi, alte două femei au intrat în istoria Nobelului pentru descopeirea ”foarfecelor genetice”. Franţuzoiaca Emmanuelle Charpentier şi americanca Jennifer Doudna au devenit primul duo 100% feminin care obţine un Nobel în domeniul ştiinţei.

Laureaţii, care îşi împart aproape un milion de euro la fiecare disciplină, îşi primesc anul acesta premiul în ţara lor de reşedinţă, din cauza pandemiei covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.