Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, avocatul său Thierry Herzog şi fostul magistrat Gilbert Azibert au fost trimişi în judecată la un tribunal corecţional, în dosarul interceptărilor, au declarat surse apropiate dosarului pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit uneia dintre aceste surse, care confirmă o informaţie dezvăluită de ziarul Le Monde, toţi trei sunt inculpaţi pentru ”corupţie activă” şi ”trafic de influenţă”. Herzog şi Azibert sunt inculpaţi, de asemenea, în legătură cu ”încălcarea secretului profesional”.

Ordonanţa a fost semnată de judecătorii de instrucţie luni, pe 26 martie.

În acest dosar, lui Sarkozy i se reproşează că a încercat să obţină în 2014, prin avocatul său, informaţii secrete de la Gilbert Azibert, la acea vreme magistrat la Curtea de Casaţie, într-o procedură prin care cerea să i se restituie agendele confiscate în cazul Bettencourt.

Aflate la originea dosarului, interceptări telefonice ale fostului preşedinte au fost dispuse în altă anchetă - cea cu privire la acuaţii referitoare la o presupusă finanţare libiană a campaniei sale din 2007, în care a fost inculpat săptămâna trecută.

Anchetatorii şi-au dat seama astfel că fostul şef de stat şi avocatul său comunicau prin telefoane mobile cumpărate sub identitate falsă - Sarkozy sub cea de Paul Bismuth.

În aces dosar, fostul preşedinte a cerut - în zadar - recuzarea uneia dintre cele două judecătoare de instrucţie, Claire Thépaut, invocând apartenenţa ei la Sindicatul Magistraţilor (SM), considerat de stânga, dar şi o anulare a interceptărilor - principalele elemente în acuzare în acest dosar.

Interceptările au fost validate în martie 2016 de către Curtea de Casaţie, în urma unei dure bătălii judiciare.

Nicolas Sarkozy a fost trimis deja, la începutul lui 2017, în judecată, la un tribunal, cu privire la finanţarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012, împreună cu alţi 13 protagonişti.

Data procesului lor încă urmează să fie stabilită. Recursuri împotriva ordonanţei de trimitere, semnată de doar de unul dintre cei doi judecători de instrucţie, urmează să fie examinate în curând de o cameră de instrucţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.