Nava New Shepard a companiei Blue Origin, fondată de Jeff Bezos, a întreprins miercuri al doilea zbor cu echipaj uman, iar actorul canadian William Shatner, care a jucat rolul căpitanului Kirk în serialul „Star Trek”, a devenit, la vârsta de 90 de ani, cea mai vârstnică persoană care ajunge în spaţiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zborul companiei miliardarului american, întreprins din Texas, a avut loc cu o zi mai târziu decât era programat, amânare provocată de vântul puternic. New Shepard a decolat la ora României 17:50.

„Am auzit despre spaţiu de mult timp. Profit de ocazie să îl văd cu ochii mei. Ce miracol”, a transmis Shatner într-un comunicat în urmă cu câteva zile. „Este ca nimic altceva am experimentat până acum”, a spus el în timpul aterizării. „O experienţă atât de profundă, sunt cuprins de emoţie”, i-a spus lui Bezos.

În al doilea zbor spaţial cu echipaj uman al Blue Origin, William Shatner a fost însoţit de trei persoane la bordul navei New Shepard: Audrey Powers, vicepreşedinte al Blue Origin; Chris Boshuizen, co-fondator al companiei Planet; Glen de Vries, director al corporaţiei franceze Dassault Systèmes.

Ei s-au pregătit pentru acest zbor mai multe zile, deşi nu au avut vreo misiune de îndeplinit, deoarece sistemul rachetă-capsulă este automat.

Au fost însoţiţi spre capsulă şi de Jeff Bezos, care i-a salutat pe fiecare în parte înainte de a decola.

Bezos, fondatorul Amazon, a făcut parte din echipajul primului zbor, care a avut loc în luna iulie. Atunci a fost însoţit de fratele lui, Mark Bezos, femeia aviator Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, şi de studentul olandez Oliver Daemen.

Călătoria a durat 10 minute, similar celei din vară, şi echipajul a ajuns puţin peste Linia Karman, cunoscută ca graniţă a spaţiului - la 100 de kilometri deasupra Pământului.

Shatner a jucat rolul căpitanului James T Kirk al USS Enterprise în serialul original „Star Trek” în anii 1960, iar mai târziu a apărut în câteva filme ale francizei. După 2000, el a fost recompensat cu trofee Primetime Emmy pentru rolurile din „The Practice” şi „Boston Legal”.

În 2013, au apărut informaţii potrivit cărora el ar fi refuzat oferta lui Richard Branson de a zbura în spaţiu cu Virgin Galactic - compania miliardarului britanic care i-a dus pe fondatorul ei şi alte cinci persoane în spaţiu cu câteva zile înaintea primului zbor Blue Origin.

Branson a declarat la acel moment pentru The Sun că acest lucru s-a întâmplat pentru că lui Shatner îi este teamă să zboare, însă în 2011 actorul a spus că a refuzat pentru că miliardarul i-ar fi cerut să plătească pentru călătorie.

Starul din „Star Trek” nu e primul din distribuţie care a părăsit planeta. Anul trecut, The Times a scris că cenuşa lui James Doohan, care a interpretat rolul Montgomery "Scotty" Scott, a fost transportată fără permisiune la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale în 2008, la trei ani după moartea actorului.

New Shepard, ce nu poate fi pilotată din interior, este botezată după Alan Shepard, care, în 1961, a devenit primul american ce a ajuns în spaţiu în timpul unui zbor suborbital ca parte a programului Mercury al NASA.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.