Candidatul principalei formaţiuni din opoziţia turcă Muharrem Ince şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidenţiale şi parlamentare de duminică şi l-a îndemnat pe învingător, preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan să pună capăt politicilor sale care creează disensiuni, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Accept rezultatele acestor alegeri”, a declarat Ince în faţa presei, luni, la o zi după scrutin.

Erdogan a obţinut o victorie cu 52,5% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate neoficiale.

Ince, cel mai important rival al său, a obţinut 30,6% din sufragii.

”Fii preşedintele tuturor, îmbrăţişează pe toată lumea”, i-a îndemnat Ince pe Erdogan.

”Asta aş fi făcut eu dacă aş fi câştigat”, a spus el.

Ince, în vârstă de 54 de ani, a criticat noul sistem politic din ţară.

”Turcia şi-a tăiat legăturile cu democraţia. Şi-a tăiat legăturile cu sistemul parlamentar. Este în tranziţie către regimul unui singur om”, a denunţat el.

Reprezentantul opoziţiei a precizat că a obţinut 15 milioane de voturi în aceste alegeri şi a promis că va acţiona pentru le creşte la 30 de milioane.

”ATOTPUTERNIC”

Pe de altă parte, ministrul de Externe luxemburghez Jean Asselborn a apreciat luni că Recep Tayyip Erdogan este de-acum ”atotputernic” şi că de el depinde o îmbinătăţire sau nu a relaţiilor Turciei cu Uniunea Europeană (UE).

Consiliul Electoral Superior turc (YSK) l-a proclamat pe Erdogan învingător în alegerile de duminică, ce marchează trecerea de la un sistem parlamentar la un regim prezidenţial.

”Domnul Erdogan este acum un om atotputernic, nu doar de facto, ci şi oficial”, a subliniat Asselborn sosind la o reuniune cu omologii săi.

El ”are acum totul în mână”, inclusiv puterea de a pune capăt stării de urgenţă, de a elibera deţinuţi şi de a ”intra pe alt drum cu Europa”, a insistat şeful diplomaţiei din Luxemburg.

Turcia a demarat negocieri de aderare la UE în 2005, însă ele se află într-un punct de mort de mai mulţi ani.

ALEGERI ”SĂNĂTOASE”

Preşedintle YSK Sadi Guven a catalogat anterior alegerile prin care Erdogan a fost reales într-un mandat de cinci ani, cu puteri mult sporite drept ”sănătoase”.

El a anunţat, după numărarea a 99,91% din buletinele de vot exprimate, că rezultatele dublului scrutin prezidenţial şi parlamentar vor fi consultate în mod public în zece zile.

Potrivit acestor rezultate neoficiale, Erdogan a obţinut 52,6% din voturile exprimate în alegerile prezidenţiale, evitând astfel un tur doi.

Formaţiunea sa, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) a obţinut 42,5% din voturile exprimate în alegerile parlamentare.

YSK urmează să anunţe oficial rezultatele scrutinului vineri, pe 29 iunie, după soluţionarea tuturor plângerilor.

PUTIN SALUTĂ AUTORITATEA ŞI LEADERSHIPUL LUI ERDOGAN

Preşedintele rus Vladimir Putin a devenit unul dintre primii lideri care l-au felicitat pe Erdogan în urma victoriei.

Putin i-a trimis lui Erdogan o telegramă de felicitare, cu ocazia victoriei, a anunţat luni Kremlinul.

Liderul de la Kremlin i-a transmis omologului său de la Ankara că rezultatele scrutinului sunt o mărturie a autorităţii sale politice şi susţinerii largi a leadershipului său.

Turcia şi Rusia şi-au lăsat deoparte rivalităţile tradiţionale şi disensiunile cu privire la subiecte regionale şi au forjat relaţii apropiate. Ceidoi lideri s-au întâlnit în mai multe rânduri în ultimul an şi discută cu regularitate la telefon.

Preşedintele kosovar Hashim Thaci l-a felicitat pe Erdogan, luni, într-un mesaj postat pe Twitter.

”Abia aştept continua noastră cooperare bună”, a scris el.

Turcia este unul dintre principalii susţinători ai Kosovo, care şi-a proclamat idependenţa faţă de Serbia în 2008.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.